Home 3D-Printen Iraakse overheid overweegt 3D-geprinte huizen van WinSun voor getroffen regio

Iraakse overheid overweegt 3D-geprinte huizen van WinSun voor getroffen regio

6 min lezen
0

Het heeft even geduurd maar het lijkt dat de Syrische burgeroorlog op een keerpunt is gekomen. De burgeroorlog kwam ook overwaaien naar Irak en had de opkomst van IS tot gevolg.

Maar IS is steeds meer terrein aan het verliezen en wordt op dit moment in Irak het land uitgedreven. Hoewel het einde van de gruwelijkheden van IS in Irak wellicht in zicht is, betekent dat niet dat de bevolking gered is. De puinhopen van de oorlog zien we dagelijks op tv en in heel veel steden zijn woningen compleet weggevaagd. Mensen leven er in erbarmelijke omstandigheden en dit zal de komende jaren niet snel veranderen.

De Iraakse overheid zoekt daarom een snelle oplossing en die ligt wellicht in het bouwen van 3D-geprinte huizen.

De Iraakse overheid is op dit moment zich serieus aan het oriënteren. Een paar dagen geleden bezocht een delegatie van de Iraakse overheid van de ministeries als Planning, Huisvesting, Financien, Water Resources en het Ministerie van Financiën en Economie van Kurdistan het hoofdkantoor van WinSun Suzhou in China om naar hun 3D-geprinte huizen te kijken.

iraqi-government-looking-at-winsun-3d-printed-homes-for-post-war-rebuilding-efforts-4

WinSun is vrijwel de wereldleider op het gebied van het 3D-printen van huizen. In 2014 haalde WinSun over al het nieuws door het 3D-printen van 10 huizen binnen 24 uur. Niet gek.

Maar het bedrijf heeft sindsdien niet stil gezeten en printte het ene na het andere volwaardige huis in beton. Het bedrijf heeft zich vooral gefocust op mogelijkheden om deze technologie op te kunnen schalen aangezien Saudi Arabië onlangs ook al aan de deur klopte. Of WinSun binnen 5 jaar tijd even 1,5 miljoen 3D-geprinte huizen kan opleveren. Geen probleem, zo lijkt het.

iraqi-government-looking-at-winsun-3d-printed-homes-for-post-war-rebuilding-efforts-5-2 iraqi-government-looking-at-winsun-3d-printed-homes-for-post-war-rebuilding-efforts-6 iraqi-government-looking-at-winsun-3d-printed-homes-for-post-war-rebuilding-efforts-7

iraqi-government-looking-at-winsun-3d-printed-homes-for-post-war-rebuilding-efforts-3-2 iraqi-government-looking-at-winsun-3d-printed-homes-for-post-war-rebuilding-efforts-8 iraqi-government-looking-at-winsun-3d-printed-homes-for-post-war-rebuilding-efforts-9

Hoewel de Iraakse overheid niet op dezelfde grote schaal denkt als Saudi Arabië zien ze wel zeker de potentie van de techniek om binnen een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk huizen uit de printer te stampen. Dit zou de bouwwerkzaamheden van het bouwen van huizen in het noorden van Irak, dat sinds 2014 compleet is verscheurd, extra versnellen.

Tijdens de meeting bij WinSun was de Iraakse overheid vooral geïnteresseerd in praktische zaken en werd een sponsoring van 10.000 huizen in Irak besproken. Ook het kopen van de huizenbouwende 3D-printers kwam aan de orde. En hoewel deze gesprekken slechts in een oriënterende fase zitten is het duidelijk dat 3D-geprinte constructies een grote rol in het Midden-Oosten kunnen vervullen.

Bij het bezoek kreeg de Iraakse delegatie een tour langs de bekende 3D-geprinte bouwwerken van WinSun, zoals ’s werelds grootste 3D-geprinte appartementencomplex die maar liefst zes verdiepingen hoog is. Ook de 3D-geprinte droomvilla van 100 vierkante meter zat in de rondleiding. Verder werden ook nieuwe 3D-geprinte bouwwerken als waterputten en septische tanks aan de delegatie getoond.

WinSun rust niet op z’n lauweren. Het is op dit moment ook hard bezig 3D-geprinte pijpleidingen en infrastructuren te maken voor onder de grond, 3D-geprinte huizen van staal te maken en 3D-geprinte verplaatsbare gebouwen te creëren. Hun meest ambitieuze plan is om een 100 meter hoog complex te printen waar onlangs een aanvraag voor is ingediend.

iraqi-government-looking-at-winsun-3d-printed-homes-for-post-war-rebuilding-efforts-17 iraqi-government-looking-at-winsun-3d-printed-homes-for-post-war-rebuilding-efforts-18 iraqi-government-looking-at-winsun-3d-printed-homes-for-post-war-rebuilding-efforts-13

Maar dat is nog niet alles. WinSun is ook bezig met hun ‘Dream Factory’-project gericht op het opzetten van meer dan honderd 3D-printfabrieken in China. Dat concept is op dit moment al uitgevoerd in elf andere steden die samen een 3D-printpark vormen van 0,67 vierkante kilometer en naar schatting de komende vijf jaar een gezamenlijke omzet heeft van 452 miljoen dollar zullen hebben. Het lijkt er in ieder geval op dat het commercieel 3D-printen van constructies ‘here to stay’ is.

 

Bron: 3Ders

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…