Home 3D-Printen Zeven 3D-print businessmodellen die zeker mislukken

Zeven 3D-print businessmodellen die zeker mislukken

7 min lezen
4

Mocht je van plan zijn om serieus met 3D-printing aan de slag te gaan en hier je brood mee te gaan verdienen, lees dit artikel dan goed. Op het gevaar af om bestaande ondernemers die dapper bezig zijn om een business op te zetten in 3D-printing voor het hoofd te stoten omdat we hun businessmodel niet interessant achten, noemen we hier toch zeven businessmodellen die het in onze ogen niet gaan redden.

Dus toch een lijstje, zodat er uiteindelijk minder mensen hun hoofd stoten aan plannen die weinig toevoegen aan het opstuwen in de vaart der volkeren van 3D-printing.

Welke 3D-print-initiatieven hebben geen enkele zin/zit niemand op te wachten en moet je dus vooral niet aan beginnen?

Daar gaan we dan!

Basis 3D-printers ontwikkelen en op de markt brengen: 3D-printers die geen enkele toegevoegde waarde noch unieke eigenschappen hebben en waar al 400 merken van bestaan. We hebben er al velen getest in onze teststraat en zijn er wel een beetje klaar mee.

lumbergh

3D-modellen verkopen: dit business model komt neer op het aanbieden van 3D-modellen via een website via digital download. Het probleem is dat er verdomd weinig mensen op dergelijke modellen (die niet specifiek voor een klant zijn ontworpen) zitten te wachten omdat enerzijds nog maar weinig mensen een 3D-printer hebben en anderzijds de mensen die dit wél hebben genoeg van hun gading kunnen vinden bij gratis sites of zelf dingen ontwerpen.

3D-modelmarktplaats: niet zelf modellen verkopen, maar een platform zijn voor ontwerpen van anderen. Hierbij is het nóg moeilijker dan in het voorgaande model, want met je marktplaatsje heb je zowel moeite om aan designers te komen die immers liever rechtstreeks aan klanten verkopen als aan klanten. Niet doen dus.

Goedkope filamenten: ondergetekende was zelf ook ooit van plan om een soort filamentdiscounter te starten, maar het probleem met goedkope filamenten is dat de kwaliteit ook daadwerkelijk minder is dan van dure filamenten. En nog meer dan bij printerinkt, is het bij goedkope filamenten een groot probleem dat je printers hier gevoelig voor zijn. Iedereen die weleens goedkope filamenten gebruikt heeft in zijn 3D-printer, weet dat dit kan leiden tot mislukte prints, verstopte printers en zelfs brand. En als verkoper ga je dit zeker merken omdat je klanten niet meer terugkomen en klagen.

Schermafbeelding 2016-05-10 om 16.02.10

Desktop filament machines: jee, geweldig idee hoor! Pak al die plastic rommeltjes die je de afgelopen jaren geprint hebt, gooi ze door de shredder en maak nieuwe filament zodat je nog meer kan printen. Het probleem is echter dat goed en betrouwbaar filament maken een erg moeilijk proces is wat vraagt om hoogwaardig materieel. Je maakt dus rotzooi waar je niets aan hebt. Bezigheidstherapie.

Desktop 3D-printers met Heule Dure Merkgebonden Cartridges: Jaaaah, daar is ie, want een fijn businessmodel! Gejat uit de 2D-printingindustrie waar de consumenten hun printers haten omdat de cartridges duurder zijn dan hun printer zelf. Gaan we dit model ook doorvoeren naar de 3D-printmarkt? Fijn! Kom maar op. Kill ‘em all! Om te beginnen de Cubify-lijn van 3D Systems. Want die is al overleden. Terecht, want wie zit er nu te wachten op 5 keer zoveel betalen voor filamentrollen als in de vrije verkoop?

Cubify-Cube-3D-Printer-1

3d-systems-cubify-cube-abs-cartridge

Objectjes printen in opdracht: Voor een paar euro een dingetje printen. Met alle administratie, insteltijd, eventuele nabewerktijd en transactie-/levertijd is dit een verschrikking die heel veel tijd kost en bijna niets oplevert. Leuk als je een hobbyist bent, maar geen lange termijn gouden horizon.

Dat was em. Overigens zijn er nog wel meer te verzinnen en andersom zullen er zeker ook voorbeelden zijn van businessmodellen uit deze top zeven die wél succesvol zijn, maar over het algemeen: don’t go there!

Happy printing!

Maarten

Bron: Cubify, Fabbaloo, Alibaba, Naztek

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

4 Reacties

  1. Martin

    10 mei 2016 op 20:39

    Leuk hoor een opsomming van wat er niet werkt. Maar wat werkt we dan wel!

    Reageer

    • Maarten Verkoren

      11 mei 2016 op 14:18

      Martin, bijna elke dag schrijven we over wat wél werkt! Nu eens een keer een ander geluid. Dus zorg dat je elke dag onze laatste artikelen leest, dan ben je op de hoogte van de meest fantastische en optimistische verhalen over de toekomst. 🙂

      Reageer

  2. Jos Scheepers

    11 mei 2016 op 12:10

    Goeie post !!

    Reageer

    • Maarten Verkoren

      11 mei 2016 op 13:55

      Dank je Jos. Kom je een keer langs als bij een bedrijvendag hebben om een workshop te geven met je printer?

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …