Home 3D-Science MIT’s 3D-geprinte Italiaanse pasta verandert van vorm zodra het in contact komt met water

MIT’s 3D-geprinte Italiaanse pasta verandert van vorm zodra het in contact komt met water

7 min lezen
0

Onderzoekers van de Tangible Media Group van MIT hebben een methode ontwikkeld voor 3D-printbaar voedsel dat van vorm veranderd voordat je het opeet.

Het is allemaal wat ingewikkelder dan dat het lijkt maar het werkt in ieder geval als volgt: het 3D-geprinte voedsel is opgebouwd uit gelatine en stijfsel. Als deze 3D-geprinte structuur in contact komt met water begint het te transformeren tot een andere vorm, zoals klassieke structuren als macaroni elleboogjes, rortini en andere vormen.

Deze studie naar deze nogal ongebruikelijke manier van voedselproductie van de onderzoekers is onlangs gepubliceerd tijdens de 2017 Computer-Human Interaction Conference on Human Factors in Computing Systems. In deze research-paper worden de voordelen van dit voedsel door de wetenschappers van MIT uit de doeken gedaan. Want volgens de onderzoekers is dit soort eten op je bord niet alleen vermakelijk maar is deze vorm van voedsel ook nog eens zeer efficient te transporteren. Co-auteur van de paper genaamd Wen Wang geeft aan dat in de toekomst dit shape-shiftende voedsel plat vervoerd kan worden en dus veel ruimte bespaard. Als je het namelijk vergelijkt met strak verpakte originele macaroni zie je dat daar 67% van de ruimte wordt ingenomen door lucht. Dit kan dus in principe verleden tijd worden met deze nieuwe structuren die pas transformeren tot macaroni als ze met water in aanraking zijn gekomen.

Hoe kwamen de onderzoeker tot deze geniale ontdekking? Eigenlijk zoals vele andere ontdekkingen: door stom toeval. Wang en andere co-auteur van het stuk Lining Yao werken al geruime tijd samen aan verschillende projecten rondom materialen die reageren op vocht. Zo experimenteerden ze met gelatine, een substantie dat vergroot en uitrekt als het in contact komt met water. Ze maakten twee dunne laagjes gelatine met aan verschillende kanten een andere dichtheid. En aangezien de mate van dichtheid van de gelatine bepaald hoeveel het uitrekt begon de vorm op te rollen. Dit bracht het team op een ander idee. Op deze laagjes gelatine 3D-printten ze dunne strookjes eetbare cellulose om patronen te creëren. Deze 3D-geprinte strookjes cellulose nemen vrijwel geen water op. Zo bepalen deze patronen de uiteindelijke vorm omdat ze ervoor zorgen dat bepaalde delen van de gelatine water opnemen en hoeveel. Zo waren er ineens tal van transformerende vormen mogelijk.

Nadat ze deze ontdekking lieten zien aan een chef van een gerenommeerd restaurant uit Boston werd er direct samengewerkt aan twee uitzonderlijke gerechten.

Het eerste gerecht bestond uit doorzichtige schijfjes van gelatine met inktvis- en planktonsmaak. Deze schijfjes omringen stuk voor stuk kaviaar nadat ze in contact zijn gekomen met water. Het tweede gerecht bevatte lange fettuccini-achtige slierten die gemaakt zijn van twee verschillende gelatines die beide bij verschillende temperaturen smelten. Zodra de slierten in aanraking komen met de hete bouillon scheiden de verschillende delen van de slierten zich van elkaar.

De onderzoekers kunnen aan de hand van verschillende modellen voorspellen welke vormen kunnen worden gecreëerd en welke transformaties allemaal mogelijk zijn. Op basis van deze berekeningen bouwde het team software waar gebruikers kunnen zelf ook op basis van simulaties kunnen zien wat er met hun voedsel gebeurt. Zo kun je ook bijvoorbeeld een basisvorm uit de database kiezen en de structuren en vormen van het stijfselpatroon aanpassen. Wang en Yao hebben al een idee hoe ze dit product op de markt kunnen brengen. Zo kunnen toekomstige klanten de online software gebruiken om het uiteindelijke getransformeerde ontwerp van de pasta bepalen.

Door deze ontwikkeling komt de democratisering van de vorm van je noodles in ieder geval erg dichtbij.

Transformative Appetite from Tangible Media Group on Vimeo.

Bron: news.mit.com

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…