Home 3D-Innovation 3D-geprint motorisch aangedreven longboard

3D-geprint motorisch aangedreven longboard

6 min lezen
0

Een aantal scholieren heeft een elektrisch longboard bedacht en ontworpen waarin gebruik wordt gemaakt van 3D-geprinte onderdelen. Dankzij deze nieuwe features, is er een slim longboard ontstaan dat gebruiksvriendelijker is in drukke situaties, minder moeite kost om op te rijden en een leukere ervaring biedt.

De scholieren van het Keizer Karel College in Amstelveen, Stef de Horde, Ole van der Jagt, Alec Nonnemaker en Remco van Woerkom, wendden zich tot de 3D Makers Zone in Haarlem voor het ten uitvoer brengen van hun plannen. Hier lieten ze zich begeleiden op het gebied van design en prototypeproductie. De 3D Makers Zone is gespecialiseerd in het versnellen van innovatie in maaktechnologieën.

Een longboard dus. Hoe hebben de leerlingen dit aangepakt?

Initiatiefnemer Stef de Horde legt uit: “Afgelopen schooljaar hebben wij onze Onderzoek-en-Ontwerpen-meesterproef afgerond. Dit is het eindproject van de technasiumopleiding die we gedurende zes jaar hebben gedaan op het Keizer Karel College.

In onze meesterproef hebben wij door middel van 3D-printtechnologie een longboard ontworpen dat motorisch wordt aangedreven.

We hebben voornamelijk voor 3D-printers gekozen omdat we hierdoor minder gelimiteerd werden in onze creativiteit. Als we een toevoeging hadden aan het longboard konden we het in het 3D-ontwerp zetten laten uitprinten. Ook denken wij dat 3D-printers later een veel belangrijkere rol gaan spelen in het dagelijks leven van mensen aangezien ze steeds beschikbaarder worden voor de consument.”

Het longboard bevat een onder- en bovenplaat waar elektronica zoals batterijen en een Arduino tussen passen. Het stuk tussen de platen is 3D-geprint en bevat zeven losse onderdelen die als legoblokjes in elkaar kunnen worden geschoven. Een onderdeel van het idee is dat mensen zelf deze onderdelen kunnen vervangen als ze thuis een 3D printer hebben staan.

De Horde vult aan: “Uiteindelijk hebben we een mooi prototype in elkaar kunnen zetten. Omdat het een prototype was hebben we de aandrijving moeten improviseren door de motor niet in het wiel te maken maar er buiten. Hierdoor werd het wiel via een ketting aangedreven.”

De leerlingen kregen het longboard werkend en dat is een prestatie op zich. Nu op de markt brengen? Dat zit niet direct in de pijplijn, het was toch vooral een experiment voor de opleiding. En daarna?

De Horde: “Komend schooljaar gaan we naar de universiteit. Aangezien we allemaal technische studies gaan doen (Werktuigbouwkunde, Bouwkunde, Industrieel ontwerpen en Technische Informatica) is de kans vrij groot dat we nog wel te maken krijgen met 3D-printers, daarom zijn we blij dat we dit project hebben gedaan en er alvast ervaring ermee hebben opgedaan. Remco en Ole zullen nog voor hun hobby wat aanpassingen en verbeteringen maken aan het longboard. Misschien kunnen ze nog een werkende motor maken voor in het wiel.”

Het longboard werd geprint op de Builder Extreme 1500 3D-printer waar 3D Makers Zone over beschikt en grote objecten aan kan tot 1,5 meter. Als materiaal werd gekozen voor PET-G. Dit in verband met de gewenste stevigheid van het board en de druk die erop komt te staan.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …