Home 3D-Printen Betonnen mallen 3D-printen voor restauratie van gebouwen

Betonnen mallen 3D-printen voor restauratie van gebouwen

5 min lezen
0

Architectuur- en ingenieursbureau EDG, gevestigd in New York, ontwerpt nieuwe gebouwen, renovaties en restauratieprojecten. Nu onderzoekt het bedrijf de verschillende mogelijkheden die 3D-printen kan bieden aan de industrie. In de afgelopen vijf jaar heeft EDG onderzoek gedaan naar de mogelijke combinatie van betongieten en 3D-printen om aanpasbare mallen te maken.

John Meyer, de Founding and Managing Partner van het bedrijf, liet zich inspireren door de technologie van 3D-printen in de architectuurindustrie. Met behulp van een MakerBot Replicator begonnen Meyer en de rest van het EDG-team met prototyping en onderzoek.

In de 12 jaar dat het bedrijf actief is, heeft het technologisch gestuurde bedrijf 2.650 projecten voltooid. Het bedrijf is onder meer bedreven in lay-outs en bouwcode, restauratie, materiaalkunde, bouwtechniek en architectonisch ontwerp.

Door zich te concentreren op iets anders dan op massieve 3D-geprinte onderdelen, durft het onderzoeksteam van het bedrijf betonmallen te gebruiken. Toen EDG er eenmaal achter was gekomen hoe het correct kon worden toegepast, groeiden de implicaties van dit besluit. Het bedrijf hoorde dat 574 Fifth Avenue, een gebouw uit de jaren 40 met ingewikkelde versieringen, moest worden afgebroken en het restauratieproject in een casestudy veranderde, wat “een perfecte aanleiding was om alternatieve oplossingen te bedenken voor manieren om verslechterde ornamenten te herstellen en te behouden.”

“Restauratie van gebouwen is een gespecialiseerd gebied dat uitgebreide kennis van historische bouwtechnieken vereist”, aldus de EDG-website.

EDG onderzocht matrijsdikten en materialen op een dak in de buurt van haar kantoor en kwam uiteindelijk terecht op de juiste combinatie van sterkte, materiaal en kostenefficiëntie voor het gebouw. De 3D-geprinte plastic vorm is gemaakt met een lasergesneden draadgaas en beugels die helpen het gegoten object te versterken. Daarnaast ontwierp het bedrijf een eenvoudig plaatverbindingssysteem, dat is gevormd in het 3D-geprinte gebied voor eenvoudige bevestiging aan de gevel van het gebouw.

Hoewel hun onderzoek veel positieve implicaties heeft voor de toekomst van historisch behoud, biedt het ook veel mogelijkheden voor ontwerp en constructie van gevels. EDG stelde dat ontwerpers 3D-printing kunnen gebruiken om ‘bouwelementen in ongekende details vorm te geven’.

Het bedrijf is bezig met zijn innovatieve 3D-printingonderzoek en heeft al twee nieuwe projecten waaraan wordt gewerkt. Een daarvan is een project in Brooklyn, welke samen met het tweede project dezelfde originele methodologie zal gebruiken, maar “door een meer eigentijdse lens”.

Meyer zei: “Deze techniek zorgt voor meer texturen, afwerkingen, vloeiende vormen en unieke patronen die je niet kunt krijgen zonder prefab-vorm.”

Meyer en de rest van het EDG-team bouwen momenteel hun eigen aangepaste 3D-printer die beter geschikt is voor de materiaal- en groottebeperkingen van het bedrijf. Daarnaast plant het bedrijf een ontwerpwedstrijd, waarbij nieuwkomers mogelijke toepassingen voor hun nieuwe techniek op architectonische gevels bedenken. Dit zal helpen het proces van gevelontwerp te openen voor ontwerpers die op een ander gebied dan de architectuur werken.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …