Home 3D-Innovation Deze draagbare 3D-huidprinter kan direct huid op wonden printen in minder dan twee minuten

Deze draagbare 3D-huidprinter kan direct huid op wonden printen in minder dan twee minuten

3 min lezen
0

Dankzij deze nieuwste doorbraak in 3D-printtechnologie, kunnen huidtransplantaties binnenkort tot het verleden behoren. In plaats daarvan kunnen artsen dergelijke letsels straks gewoon genezen door simpelweg een nieuw stuk huid ter plekke te 3D-printen.

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto hebben een handheld 3D-huidprinter ontwikkeld waarmee snel vers huidweefsel kan worden gemaakt dat in minder dan twee minuten een wond kan bedekken en opvullen – en het team is ervan overtuigd dat dit de eerste in zijn soort is.

Het apparaat heeft dezelfde vorm als een verpakkingstape-dispenser, behalve in plaats van tape, verdeelt het weefselvelletjes gemaakt van “op eiwit gebaseerde biomaterialen, waaronder collageen, het meest voorkomende eiwit in de dermis, en fibrine, een eiwit dat betrokken is bij wondgenezing.” Het geprinte materiaal kan dan alle drie de lagen van de huid binnendringen om de wond op de juiste manier te genezen.

Momenteel is de voorkeursmethode voor het behandelen van dit soort verwondingen het doen van huidtransplantaties die grote delen donorhuid vereisen. Omdat er zelden genoeg donorhuid is om een ​​beschadigd gebied te bedekken, leidt dit meestal tot een slecht herstel- en genezingsproces.

Hoewel er al andere biotechnologische huidweefsels zijn ontwikkeld, wordt geen van deze al op grote schaal gebruikt.

“De meeste huidige 3D-bioprinters zijn groot, werken met lage snelheden, duur en niet compatibel met klinische toepassingen”, legt professor Axel Guenther uit.

“Onze skinprinter belooft weefsels aan te passen aan specifieke patiënten en wondkenmerken”, zegt promovendus Navid Hakimi die het onderzoek heeft geleid. “En hij is super draagbaar.”

Volgens de onderzoekers moeten ze verdere tests voltooien voordat ze met mensen kunnen beginnen, maar ze hopen dat hun uitvinding op een dag een revolutie zal betekenen voor de manier waarop artsen slachtoffers van brandwonden behandelen.

via GIPHY

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …