Home 3D-Lifestyle Rechtstreeks op eieren 3D-printen met pasen

Rechtstreeks op eieren 3D-printen met pasen

5 min lezen
0

Een klein roterend Y-as-experiment is uitgegroeid tot een volledig eier-3D-printer. Inclusief het scannen van het oppervlak van elk individueel ei als een voorgevormd 3D-printbed. De eerste tests voor de rotatie-as werden gedaan op een cilinder, waarbij de eerste laag vrij gemakkelijk met de hand en op het oog waterpas werd gemaakt. Een slimmere oplossing is om automatische bed leveling te gebruiken en aangezien de Ultimaker Original met een sonde is geüpgraded, bedacht Rooie Joris: waarom vervang ik de cilinder niet door een ei…!?

Dat klinkt gek, of in elk geval niet normaal, want wie gaat er nou rechtstreeks op een ei lopen 3D-printen? Eh, ja, wie anders dan Rooie Joris, die het abnormaal 3D-printen tot kunst heeft verheven. Of abnormaal, in elk geval experimenteert hij liever dan dat ie obligaat standaardobjecten uit de 3D-printer trekt, want daar is niet veel bijzonders meer aan als je dat al zo vaak hebt gedaan.

Roterende as maken
Het maken van een ontwerp voor de rotatieas gebeurt in Onshape. De houten delen zijn laser gesneden in ProtoSpace, een FabLab in Utrecht. De tandwielen en de eierhouder zijn 3D-geprint. Je kunt dezelfde Y-steppermotor opnieuw gebruiken, maar hebt wel een langere riem nodig. “Er was geen riem met de juiste lengte aanwezig in mijn eigen voorraad, dus sneed ik een stuk uit een distributieriem, verkortte die en maakte die vast, net als in de goude oude RepRap-dagen… Je kunt het bestaande Ultimaker printbed gemakkelijk vervangen door de roterende constructie, het heeft dezelfde montagegaten,” legt Joris uit.

Ei-levelingprocedure
Voor de procedure voor het levelen van eieren worden de ‘standaard’ opties voor het levelen van het bed in Marlin gebruikt. Er was een klein probleem met de meest recente Marlin, waarschijnlijk omdat het oppervlak van het ei te gekromd was, maar met live hulp van de ontwikkelaars van Marlin kon de ‘bugfix’-release het ei-oppervlak corrigeren tot een goed printbed.

Ontwerp academieproject
“Twee weken voordat het eerste ei werd geprint, benaderde Amandine David, een student van de Design Academy, me voor een interessant project. Ze wil rollen combineren met 3D-printen,” aldus Rooie Joris.

“Mijn doorlopend afstudeerproject in Social Design Master aan Design Academy Eindhoven test ​​de grenzen tussen handwerk en digitale kunstnijverheid. Om de formele parallel tussen 3D-printen en handcoiling (een mandenweeftechniek) te onderzoeken, startte ik een samenwerkingsproces met zowel Esme Hofman als Joris van Tubergen, meesters in hun respectievelijke vakken. De eerste stap van de samenwerking heeft ons ertoe gebracht een tool te ontwikkelen die de horizontale gelaagdheid van 3D-printen uitdaagt.”

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …