Home 3D-Lifestyle Breiende 3D-printer maakt 3D-vormen van wol

Breiende 3D-printer maakt 3D-vormen van wol

3 min lezen
0

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University (CMU) in de buurt van Pittsburgh, Pennsylvania, hebben een methode ontwikkeld die breipatronen genereert voor willekeurige 3D-vormen, waardoor de mogelijkheid van “on-demand breien” mogelijk wordt. Hoe dan? Een breimachine? Die een eindeloze brei van gebreide breisels breit?

Nee, denk aan 3D-printen, maar dan zachter.

Heel goed idee, denk maar eens aan gebreide kleding die niet lekker zit. Hoe vaak hebben we al een gebreide muts, handschoen of sjaal aangedaan om deze vervolgens weer weg te leggen omdat ze te lang, te kort, te strak, te los, etc bleken te zijn?

Als je je kleermakersvereisten in dit systeem van James McCann en studenten van het Textiles Lab van CMU hebt ingevoerd, kan het snel een patroon uitspugen dat gemakkelijk te volgen is voor een breimachine, maar tegelijk ook perfect passende breisels oplevert.

Dit moet zorgvuldig worden gedaan – de machines zijn natuurlijk niet hetzelfde als menselijke breisters, en een slecht geconfigureerd patroon kan ertoe leiden dat garen de machine breekt of blokkeert. Maar het is veel beter dan dat patroon met de hand te moeten bouwen.

Met een beetje meer werk, “kunnen breimachines net zo gemakkelijk te bedienen worden als 3D-printers,” zei McCann in een CMU-persbericht.

Natuurlijk is het onwaarschijnlijk dat je er zelf eentje aanschaft. Op korte termijn in elk geval. Maar makers spaces en designateliers zullen de eerste zijn die instappen om volgens deze eenvoudige methode nieuwe en perfect passende kledingstukken te maken.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …