Home 3D-Gear Tripodmaker lanceert 3D-geprinte Kuifjeraket de ruimte in

Tripodmaker lanceert 3D-geprinte Kuifjeraket de ruimte in

6 min lezen
0

Het Belgische 3D-printbedrijf Tripodmaker heeft haar nieuwste generatie FDM-printer met een buitengewone stunt letterlijk gelanceerd. Het bedrijf lanceerde namelijk een 3D-geprinte raket de ruimte in. Schreven we van de week nog over MIT dat een raketmotor heeft 3D-geprint, in dit geval gaat het om een knipoog want de raket is ludiek: de beroemde roodwit geblokte raket uit Kuifje en Raket naar de Maan.

“Voor de release van onze nieuwste FDM-printer wilden we iets bijzonders doen”, aldus Pieter-Jan Vandendriessche, oprichter van Tripodmaker. “Een snel onderzoek leerde ons dat NASA tot op heden de enige is die daadwerkelijk met 3D-geprinte objecten de ruimte heeft veroverd. Dit wilden we veranderen.”

Hoewel naast NASA ook anderen al experimenteerden met 3D-geprinte ruimteobjecten, doet dat niets af aan de ludiekheid en sympathiekheid van het Belgische initiatief.

Een weerballon gevuld met meer dan 2.000 liter helium nam een 3D-geprinte raket mee naar een hoogte van 30 km in minder dan twee uur. Helium is lichter dan lucht en ongeveer 1 liter helium kan 1 gram gewicht op tillen. Het totale gewicht wat mee de lucht in moest was ongeveer 1,2 kg maar de extra helium gaf extra tilkracht om de ballon in no time tot die hoogte te brengen.

Terwijl de ballon omhoog gaat, zakte de luchtdruk omdat de zwaartekracht daalt vanwege de afstand tot de aarde. In de stratosfeer, op een hoogte van 30 km, is de luchtdruk minder dan de originele luchtdruk op zeeniveau. Dit zorgt ervoor dat de ballon uitzet. Als de ballon te veel opgerekt wordt, barst hij uiteindelijk. Op dat moment zet de daling in.


De raket die meegenomen werd de ruimte in, was niet zomaar een willekeurige. Het was de raket van het beroemde Kuifje-album Raket naar de Maan. Ondergetekende heeft dit stripverhaal vroeger grijs gelezen.

Hier onder kun je een timelapse video zien van het 3D-printproces van de 3D-geprinte Kuifjeraket. Tijdens de vlucht zijn er eveneens beelden gemaakt. Een parachute bracht de camera weer veilig terug, 200 km van de lanceerplaats maar makkelijk te vinden dankzij een gps-zender.


De vlucht met de 3D-geprinte Kuifjeraket duurde bij elkaar opgeteld vier uur, van start tot landing. “We vonden onze ruimtecapsule in een open veld en hadden geluk dat hij niet op een weg, in een boom of op een dak lag”, legt Pieter-Jan uit. “Het terugvinden was het meest opwindende deel”, vult hij aan.

De 3D-geprinte Kuifjeraket  is gemaakt met de nieuwste generatie Tripodmaker 3D-printers. De Black Edition V2 is een upgrade van de eerdere Tripodmaker Black Edition en kost 1499 euro.

De Black Edition serie van Tripodmaker focust op gebruiksgemak, betrouwbaarheid en robuustheid. De V2 heeft een compleet opnieuw ontworpen printkop en nieuwe mechaniek.

Volgens de producent zorgt de verbeterde koeling dat de 3D-geprinte onderdelen mooiere overhangs en bruggen kunnen krijgen. De nieuwe fan koelt het 3D-geprinte onderdeel directer en preciezer aan de punt van de nozzle. De fabrikant belooft geen stringing meer als gevolg hiervan.

De V2 heeft een volledig metalen hot-end en een krachtig heated bed en transparanten deuren die er standaard bij zitten. Als de machine doet wat ie belooft, lijkt de prijs-kwaliteit-verhouding prima in orde.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …