Home 3D-Innovation 3D-verzekering antwoord op issues in ontluikende 3D-print prosumer markt

3D-verzekering antwoord op issues in ontluikende 3D-print prosumer markt

10 min lezen
0

Wat? Een 3D-verzekering? Ja, je hoort het goed. “Wat moet ik daar nou weer mee?”, hoor ik je denken. Is dat een verzekering voor als je printer stuk gaat? Nee, verre van. Het is eigenlijk een best wel slim bedacht en logisch antwoord op problemen (en kansen) die ontstaan bij het doorbreken van 3D-printen en de dynamiek, processen en issues die daarbij horen. Hoe werkt het dan? De 3D-verzekering vergoedt de schade die iemand anders lijdt als het door jou geprinte 3D-voorwerp gebrekkig blijkt. Ook als je het digitale 3D-model zelf hebt ontworpen. Hee, da’s eigenlijk wel handig!

Misschien denk je: hoe kan een 3D-voorwerp schade aan iemand toebrengen? Maar ook hier zit een ongeluk in een klein hoekje als een voorwerp niet functioneert zoals je zou verwachten. Een paar voorbeelden: het oortje van een 3D-geprinte koffiebeker breekt af en de inhoud van de vallende beker veroorzaakt vlekken op een dure spijkerbroek. Of een 3D-geprinte vaas die je cadeau hebt gedaan aan je collega, scheurt in tweeën en het water vloeit over haar dure muziekinstallatie. Nog een voorbeeld: een 3D-geprint telefoonhoesje blijkt te krap en het scherm van de GSM breekt in tweeën als de telefoon uit het hoesje wordt gehaald.

Waarom een 3D-verzekering?
Het kan zijn dat je een vergissing hebt gemaakt bij het 3D-printen, waardoor je aansprakelijk bent voor de schade die het 3D-voorwerp aan (spullen van) iemand anders heeft veroorzaakt. In dat geval kan de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekking bieden.

In de praktijk is het alleen vaak lastig om te achterhalen wie er aansprakelijk is voor het gebrekkige 3D-voorwerp. Komt het gebrek door een fout in de printer? Dan is de printerfabrikant aansprakelijk. Doet het filament niet wat het zou moeten doen? Dan is de producent van het filament aansprakelijk. Als blijkt dat jij niet aansprakelijk bent, dan vergoedt de AVP de geleden schade niet. Bijvoorbeeld als het gebrek in het 3D-voorwerp wordt veroorzaakt door het filament, de 3D-printer of het digitale ontwerp van iemand anders.

De 3D-verzekering betaalt – in tegenstelling tot de AVP – de schade van degene die schade heeft geleden altijd, ongeacht de vraag wie aansprakelijk is.

Verder maakt het voor de 3D-verzekering – in tegenstelling tot de AVP – ook niet uit als je voor het printen van het 3D-voorwerp een betaling hebt gevraagd.

Er geldt bovendien geen eigen risico.

Wie, wat, waar?
Iedereen die als particulier 3D-voorwerpen print, kan de 3D-verzekering afsluiten. Het moet dan wel om hobbymatig gebruik gaan, waarvoor je zo nu en dan best een vergoeding mag ontvangen.

Voor hobbyisten die de overstap maken naar professioneel printen, is deze verzekering niet geschikt.

Professioneel printen is namelijk niet verzekerd. Het hebben van een inschrijving bij de Kamer van Koophandel wordt door ons in ieder geval gezien als professionalisering.

Degene die de verzekering heeft afgesloten (de verzekeringnemer) en zijn gezinsleden zijn verzekerd voor de schade van benadeelde(n).

Onder benadeelde(n) wordt verstaan: iedere ingezetene van de Europese Unie, IJsland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk of Zwitserland. Dit betekent dat de verzekering niet geldt voor 3D-voorwerpen die je levert aan mensen buiten deze landen.

Wat is verzekerd?
De spullen van benadeelde(n) zijn verzekerd als deze zijn beschadigd door toedoen van het door een verzekerde geprint 3D-voorwerp. Ook letselschade aan benadeelde(n) veroorzaakt door een geprint 3D-voorwerp is verzekerd. De maximale uitkering is € 25.000 per gebeurtenis. Per jaar wordt niet meer dan € 50.000 betaald.

Wat is niet verzekerd?

  • professioneel 3D-printen;
  • motorrijtuigen (de technische/bewegende delen);
  • systemen/machines die een productie- of logistiek proces aansturen;
  • (lucht- en ruimte-) vaartuigen (de technische/bewegende delen);
  • (para)medische toepassingen;
  • wettelijk niet toegestane activiteiten van benadeelde(n) en/of verzekerde(n);
  • opzettelijk handelen of nalaten.

3Dprint Magazine interviewde Sandra Dekker van Turien & Co. Assuradeuren in Alkmaar, één van de initiatiefnemers van dit product.

Hoe kwam je op het idee om met een 3D-verzekering te komen?

“Vanaf 2013 publiceert het Verbond van Verzekeraars, de belangenvereniging van in Nederland werkzame verzekeraars, een groeiend aantal rapportages over de mogelijke impact van nieuwe technologieën op bestaande verzekeringsproducten. Drones, zelfrijdende auto’s, big data en smart industry zijn hierbij steeds terugkerende onderwerpen. Verzekeraars zijn doorgaans traditioneel en terughoudend als het gaat om nieuwe en onzekere risico’s. Wij zagen dat een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet in alle gevallen dekking biedt, als het gaat om schade die is toegebracht aan derden door gebrekkige 3D-voorwerpen die zijn geprint door enthousiaste hobbyisten. Daarom hebben we deze verzekering gemaakt.”

Hebben jullie research gedaan naar de grootte van de markt waar je je op richt?

“We hebben research gedaan naar de grootte van onze doelgroep, maar dat bleek nog best lastig. Eigenlijk kon geen van de gevraagde deskundigen ons vertellen hoeveel particuliere bezitters van 3D-printers er in Nederland zijn. Vervolgens hebben we een Masterclass over de 3D-printmarkt gevolgd bij de 3D Makers Zone en daar ook voor het eerst allerlei demo’s gezien. Op basis van verkoopcijfers en de schattingen van de deskundigen, gaan we uit van enkele duizenden liefhebbers. Al die particuliere eigenaren van 3D-printers, kunnen de verzekering via hun assurantieadviseur bij ons afsluiten.”

Leuk nieuw product dus dat zeker zijn plek gaat vinden in de 3D-printwereld. Wél hopen dat het ook leidt tot betere designs en prints.

Meer info? Klik hier voor de brochure

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …