Home 3D-Gear Autodesk kapt met de Ember 3D-printer… Waarom?

Autodesk kapt met de Ember 3D-printer… Waarom?

4 min lezen
0

Toen Autodesk in 2014 de Ember DLP-3D-printer introduceerde, was dat met een hoop bombarie. Vriend en vijand waren verrast want waarom komt een softwarebedrijf met een hardwareproduct? Deze desktop 3D-printer die weliswaar veelbelovend was, heeft het niet gered. Of niet gered, in elk geval niet dat gedaan waar Autodesk op hoopte. Anders waren ze er niet mee gestopt. Maar waarom stoppen ze er dan nu mee? Tijd voor antwoorden.

Om te beginnen is er een hoop gaande in de wereld van 3D-ontwerpsoftware en Autodesk zit daar middenin. Het bedrijf heeft een aantal reorganisatie-achtige slagen moeten maken om schoon schip te maken, stopte met een aantal softwareproducten terwijl het juist meer focus is gaan leggen op andere software.

Wat heeft dat met de Ember te maken? Autodesk schreef deze maand het volgende aan haar gebruikers:

We wanted you to know that we are no longer manufacturing Ember printers. However, our commitment to customer support and consumables for your printers will continue, and we encourage all Ember customers to continue pushing the boundaries of DLP printing using Ember’s open-source platform. The Ember team is still here… in fact, we are now focused more than ever on new research to advance the 3D printing industry. We hope you will join the new Ember Research Hub where we will continue to provide support and drive conversations across the community relating to SLA technology.”

Wat wil dat zeggen? Dankzij de open source opzet van de Ember zal het ontwerp altijd van de community blijven en dus beschikbaar zijn. Maar verder is het dood. Nogmaals: waarom? Het meest logische antwoord is dat er sinds 2014 een hoop zware concurrentie bij gekomen is op de DLP-markt. Er zijn andere zeer betaalbare en prima werkende hars-3D-printers bijgekomen en anderen hebben grote stappen gezet in snelheid en kwaliteit.

Het lijkt erop dat Autodesk simpelweg niet de focus en strategie had en heeft om deze strijd aan te gaan omdat de Ember altijd een bijproduct is gebleven terwijl de hars-3D-printer voor de concurrenten hun kernproduct is en ze zich daar volledig op konden focussen.

Komen we eigenlijk weer terug op de tweede zin van dit artikel. Autodesk is een softwareproducent en geen hardwareproducent.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …