Home 3D-Gear 3D-printen kan wel duurzaam zijn, als je slim omgaat met materialen

3D-printen kan wel duurzaam zijn, als je slim omgaat met materialen

3 min lezen
0

Het principe van 3D-printen of additive manufacturing is dat je alleen gebruikt wat je nodig hebt aan materiaal. Dit in tegenstelling tot productiemethodes waarbij juist materiaal wordt weggesneden, -gefreesd, -gehakt of gebrand. Dus in theorie is het een duurzame productiemethode. Als je echter alle factoren in ogenschouw neemt, is 3D-printen niet altijd duurzamer dan andere methoden. Massaproductie kan bijvoorbeeld een stuk efficiënter zijn dan stuksproductie. En de 3D-printer kan soms qua energieverbruik ook niet echt heel duurzaam zijn.

Daarnaast is het zo dat bij de productie van de materialen voor 3D-printers ook inefficiënt te werk gegaan kan worden en veel materiaal verloren gaat. Bij bijvoorbeeld de productie van filamenten gaat regelmatig wat mis. Als de vochtigheidsgraad of de verhitting tijdens het extrusieproces niet goed was bijvoorbeeld of als er ergens in de draad een inconsistentie zit qua diameter kan een spoel afgekeurd worden. Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat er mis kan gaan bij de productie van filamenten.

Formfutura lanceert nu duurzame filamenten, gebaseerd op afvalstromen van hun productieproces. Interessant, want in potentie maakt dit 3D-printen duurzamer.

ReForm is een duurzaam initiatief van Formfutura om beter om te kunnen gaan met afvalstromen van het extrusieproces en deze om te zetten in herbruikbare filamenten van hoge kwaliteit. De ideologie achter ReForm is het duurzamer maken van 3D-printing zonder slechtere materialen te hoeven gebruiken. Daarnaast is het ook nog de bedoeling dat die duurzaamheid niet ten koste gaat van de prijs. Daar is het bedrijf in geslaagd door ReForm te ontwikkelen.

ReForm wordt in verschillende materiaalsoorten geproduceerd, namelijk rPLA, rPET en rTitan die bestaan uit exact dezelfde formules als de reeds bestaande Formfutura-producten EasyFil PLA, HDglass en TitanX. Maar nu dus gemaakt van afvalstromen die opnieuw worden samengesteld en gehomogeniseerd in high-end filamenten met aanzienlijk minder milieueffecten.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …