Home Reviews Review – flexibel filament van Filaflex bevalt goed

Review – flexibel filament van Filaflex bevalt goed

5 min lezen
0

Recreus is een Spaans bedrijf dat vooral bekend is van een speciale filamentsoort: Filaflex. Dit flexibele filament is redelijk uniek, vooral vanwege haar eigenschappen die het mogelijk maken om objecten te buigen, in elkaar te knijpen en te stretchen zonder dat je ze kapot maakt of vervormt.

filaflexsneakers

Dit biedt perspectief voor gebruik in talloze toepassingen waarbij traditionele harde plastic filamenten niet voldoen. Te denken valt onder andere aan schoenen, oordoppen, badeendjes en allerlei dingen waarbij je zachtheid, rekbaarheid en/of buigbaarheid nodig hebt.

img_3808

Er zijn meerdere merken op de markt die flexibel filament bieden, 3Dprint Magazine test vandaag Filaflex.

Printen met flexibel filament brengt een paar uitdagingen met zich mee. Ten eerste is het best lastig om het filament door de extruder te krijgen. Er mogen absoluut geen blokkades zijn in het pad van de feeder tot aan de nozzle. Anders kan de draad dubbel klappen en de boel blokkeren.

filaflex8
3D-geprinte portemonnee van Filaflex
filaflex9
3D-geprinte portemonnee van Filaflex

Om krimp te voorkomen kan het nodig zijn met een heated bed te werken. Als laatste komt het vaak voor dat printjes nogal wat rommelige retractiedraden hebben. Dit heeft te maken met temperatuur, snelheid en retractie-instellingen.

 filaflex2 filaflex1

Wij proefondervonden dat het met Filaflex heel goed print als je je aan de volgende regels houdt:

  • Print langzaam. Tussen de 30mm en 40mm/seconde is een goede snelheid. Op die manier voorkom je dat er te veel druk wordt opgebouwd in de extruder en je prints rommelig worden.
  • Gebruik een 3D-printer die een feeder heeft die in de buurt van de hot-end zit. Op die manier trekt je machine het filament makkelijker de nozzle in.
  • Houd de temperatuur hoog. Maar niet té hoog. Ervaren 3D-printer-gebruikers weten dat een hogere temperatuur ervoor zorgt dat het filament makkelijker stroomt. Het nadeel ervan is dat dit kan leiden tot druipen en niet zo mooie prints. Filaflex print het beste tussen de 220 en 230 graden.
  • Pas de retractie-instellingen aan. Retraction zorgt ervoor dat de druk in de hot-end wordt afgebouwd en dat er geen filament door de nozzle wordt geduwd wanneer de extruder niet print. Als je extruder snel verstopt raakt, moet je je retractie verminderen. Soms zelfs tot nul. Maar vaak is het ook zo dat er juist allerlei draden meekomen. In dat geval moet je spelen met het verhogen van de retractie-snelheid of -afstand.
  • Heated bed is niet nodig! Dit geldt niet voor alle flexibele filamenten, maar dus wel voor Filaflex.

yellow-filaflex-175mm aquamarine-filaflex-3mm

Al deze tips hebben we zoals gezegd proefondervindelijk opgesteld, hetgeen aangeeft dat we wel wat problemen hebben gehad in het begin. Maar nu printen we bijzonder leuke dingen met Filaflex. Toppertje dus. Ik wil meer!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in Reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …