Home Reviews Verslag: Ultimaker 2 upgraden met Olsson Block printkop

Verslag: Ultimaker 2 upgraden met Olsson Block printkop

5 min lezen
4

Opdracht: Vervang de koppen van de 3D-printers van het merk Ultimaker. Bij een viertal machines moeten de printkoppen vervangen worden door een Olsson Block-kop. Deze upgrade zorgt ervoor dat je gemakkelijk van nozzle kunt verwisselen. Het voordeel hiervan is dat je met verschillende lijndikten kunt werken. Hierdoor kun je sneller of preciezer printen.

Where to begin? De instructie op de site van Ultimaker is duidelijk. Bij het installeren blijkt echter dat twee van de machines een probleem hebben met de sensoren. Deze zitten vast. Na deze op eenvoudige wijze succesvol vervangen te hebben, blijkt dat alle vier de machines een zogenaamde ‘heater-error’ aangeven.


Na contact met de servicedesk van Ultimaker, tegelijk ook de reseller van dit merk krijgen we nieuwe heaters opgestuurd. Deze reseller, Trideus, zit in België en doet de distributie en service van Ultimaker in de Benelux.

Deze heaters zijn absoluut nodig bij de installatie, maar ze zitten niet automatisch bij de opgestuurde kit van de nieuwe kop inbegrepen. Nu kunnen we aan de slag en de heaters installeren. Zo makkelijk gaat het echter niet, want wat blijkt: de nieuwe kop heeft meer energie nodig om op te warmen dan de oude kop. Oorspronkelijk was er 20 watt nodig, nu 30 watt. De zeer vriendelijke mensen van Trideus zijn geduldig en zoeken net zo lang met mij mee tot er een oplossing is.

Het feit dat je een ander verwarmingselement nodig hebt, maakt dat de installatie nu een stuk moeilijker verloopt. Het zou het een stuk logischer en makkelijker (en derhalve gebruiksvriendelijker) zijn als hele setje direct van een verwarmingselement zou zijn voorzien, maar dat heeft wél weer tot gevolg dat het filmpje op de site ook veel ingewikkelder wordt. Trideus denkt gelukkig mee en we komen eruit.

Er moet nu namelijk een elektriciteitsdraad vanaf het moederbord naar de printkop getrokken worden. Hiervoor moet het hele apparaat op zijn zij gelegd worden, je moet de machine uit elkaar halen om bij het moederbord te komen en vervolgens moet je zelf de bedrading door de hele printer aanleggen. Dit kost meer tijd.

Na de installatie van de nieuwe koppen blijkt dat de hoek ten opzichte van de nozzle is veranderd en dat de ventilatoren nu plots recht in de nozzle blazen. Hierdoor koelt de nozzle af, iets wat niet de bedoeling is. Om te voorkomen dat dit weer gebeurt hebben we nieuwe printkappen geprint.

Deze zitten zo om de kop, dat de ventilator zijn werk kan doen en niet bij de nozzle terecht kan.

Het was een klusje, met een aantal obstakels, maar het eindresultaat is wel dat het nu allemaal werkt. Na de upgrade is het wel iets verbeterd, maar het blijven 3D-printers, dus je zult altijd blijven sleutelen, maar hét grote voordeel is dat je nu veel sneller de nozzle vervangt of even schoonmaakt en terugplaatst. Het aantal printopties is toegenomen maar de kwaliteit en de snelheid zijn niet veranderd.

Met dank aan: Trideus

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Nick Ootes
Toon meer in Reviews

4 Reacties

  1. Charles Westhoff - WOFF Engineering

    12 februari 2017 op 21:40

    Ik heb zojuist een dual Olsson printkop in een Ultimaker Original gebouwd (dus de volledige kop vervangen). De X en Y assen liggen echter anders, dus als de kop met de Olsson blokken naar de voorkant moeten wijzen, zal het bovenste deel (met de 2 bowden invoeren) een kwart slag gedraaid moeten worden. Nu blijkt het voordeel van Open Source, fijn dat de tekeningen beschikbaar zijn om ze aan te passen. Daarna nog even printen. Ook bij de UMO zijn nieuwe verwarmings elementen nodig. Het was al met al nog een leuke verbouwing maar ondanks de leeftijd van de printer zeker de moeite waard. In kwaliteit, gebruik en functie is het is een groot verschil tov het origineel.

    Reageer

    • Maarten Verkoren

      13 februari 2017 op 09:47

      Goed gedaan. Hoe veel tijd ben je kwijt geweest aan het hele project? En welk cijfer zou je het geven qua moeilijkheidsgraad? Je bent zelf engineer denk ik?

      Reageer

  2. Charles Westhoff - WOFF Engineering

    13 februari 2017 op 11:53

    De vervanging is net zo eenvoudig als het bouwen van de UMO zelf. Alleen als je de printkop als dual wil gebruiken is een aangepast bovenste deel nodig. Ik had al een dual head in de UMO gebouwd en heb dus alles (printplaatje, extruder etc) kunnen hergebruiken behalve beide verwarmingselementen. Die zijn nu beide 40W. Je hoeft echt geen engineer te zijn voor deze Olsson ombouw. De dual head inbouw die ik eerder gedaan heb is wel een stuk lastiger, dat vraagt wel wat doorzettingsvermogen. Ik zal het niet ontkennen, ik hou wel van dit soort uitdagingen.

    Reageer

    • Maarten Verkoren

      13 februari 2017 op 11:58

      Goed om te weten, de auteur van dit stuk is ook geen engineer en vond het eveneens te doen. Dank voor je input!

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *