Home 3D-Innovation Op 7 en 8 maart is de RapidPro er weer, met het laatste 3D-printnieuws

Op 7 en 8 maart is de RapidPro er weer, met het laatste 3D-printnieuws

6 min lezen
0

Productontwikkeling kent specifieke uitdagingen en keuzemomenten. Welke technieken zijn het meest geschikt wanneer je productconcept overgaat tot prototyping en de uiteindelijke productie? Low volume, rapid of on demand production spelen tijdens dit proces een belangrijke rol. Vooral bij producten die niet in massale volumes geproduceerd worden, wil je flexibel of in customized batches kunnen produceren. Flexibiliteit staat voorop, net als het snel inspelen op klantvragen. Welke technieken kies je en hoe integreer je deze in je bestaande processen? Op 7 en 8 maart krijg je het antwoord op al je vragen tijdens RapidPro 2018, de Benelux vakbeurs met oplossingen voor alle fases van prototyping, (low volume) productie en productontwikkeling.

RapidPro

Metaalprinten sterk in opmars
3D-metaalprinten groeit sterk. Er komen nieuwe, eenvoudigere technologieën op de markt, zoals “binder jetting” . Maar ook de kwaliteit van bijvoorbeeld lasercladden mag zeker niet worden onderschat. Voorbeelden waarin 3D-metaalprinten wordt toegepast zijn er te over op RapidPro 2018. Ir. Ton Peijenburg, VDL ETG vertelt hoe Additive Manufacturing wordt toegepast in high-techonderdelen. Vincent Wegener vertelt over de eerste 3D-geprinte scheepsschroef. Gemaakt met weer een andere techniek: printen met een robot en lasdraad.

Laserprinten met metaal
Bron: EOS

FDM 3D-printtechniek in de productie
Ook de FDM 3D-printtechniek vindt zijn weg naar de productieomgeving. Bij veel bedrijven kom je al een desktop FDM 3D-printer tegen. Dankzij de ontwikkelingen in met name nieuwe filament materialen, ondersteund door de grote chemiebedrijven zal dit alleen maar verder toenemen. Zo zijn er al hoogwaardige filamenten, met name PEEK en PEI op de markt, maar ook metaal en metaalvervangers. Varun Srinivas van Chemelot Innovation and Learning Labs, vertelt op RapidPro meer over hoogwaardige polymeren voor FDM 3D-printen. Naast het maken van prototypes kan mede dankzij alle ontwikkeling in materialen en machines, FDM vaker ingezet worden voor het maken van functionele onderdelen in machines.

RapidPro

3D-printing en productie: van klein naar groot, groter, grootst
Tot voor kort was 3D-printen met name geschikt voor het realiseren van kleine objecten. Inmiddels groeien de mogelijkheden voor het 3D-printen van grote objecten flink. Zo werd recentelijk de eerste 3D-geprinte brug geopend in Gemert, wordt er gewerkt aan een 3D-geprinte RVS-brug in Amsterdam en worden er al vervoersmiddelen als motoren 3D-geprint. Ook tijdens RapidPro wordt er ruim aandacht geschonken aan het printen van grote objecten, met sprekende voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan het printen van etalagepoppen.

RapidPro

3 jaar geleden heeft Hans Boodt Mannequins breed ingezet op 3D-design, 3D-scanning & 3D-printing. Hierdoor zijn zij volledig gestopt met het handmatig maken van prototypes uit klei, wat tot die tijd de standaard was binnen de mannequin-industrie. Vandaag de dag doet Hans Boodt alles zelf: van concept, design, 3D-sculpting tot 3D-printing. Benieuwd wat dit heeft gebracht? Ontdek het tijdens de lezing door Coen Viguurs op 7 maart.

Modec levert een bijdrage aan het Hyperloop-project van de TU Delft. Inmiddels wordt er aan de tweede generatie van de zogeheten Pod gewerkt. Hiervoor leveren zij diverse mallen voor delen van de chassis- en passagiersmodule.

RapidPro

Benieuwd naar de ontwikkeling in 3D-technologieën?

Kom dan op 7 en 8 maart naar RapidPro!

Praktisch rijtje

Wat                            RapidPro

Wanneer                  7, 8 maart 2018

Waar                          NH Conference Centre Koningshof Veldhoven

Programma            Vakbeurs inclusief congres, workshops en startup award

 RapidPro

Highlights   

  • Hét evenement voor het produceren van prototypes en kleine series
  • Expositie van ruim 80 internationale specialistische bedrijven
  • Ontmoet 3000 vakgenoten en experts

Toegang:        Gratis via www.rapidpro.nl

(Advertorial)

RapidPro

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …