Home 3D-Lifestyle 3D-geprinte stalen loopbrug over Amsterdamse gracht

3D-geprinte stalen loopbrug over Amsterdamse gracht

3 min lezen
0

De grachten en haar bruggen zijn een belangrijk deel van de charme van Amsterdam. De stad is een geliefde bestemming voor toeristen om haar romantische setting en wordt vaak omschreven als het Venetië van het Noorden. De meest gemaakte toeristenfoto van de grachten is die op de Herengracht, waar je in een shot 15 bruggen kan zien. Dit weten de meeste Nederlanders, maar wist je ook dat Amsterdam 1.280 bruggen heeft en dat de oudste daarvan uit 1648 stamt?

3dmz

Naast een mooie historie heeft Amsterdam ook een mooie toekomst dankzij een toenemende focus op 3D-printing. Volgende maand zal Amsterdam eindelijk op de kaart staan op het gebied van industrieel 3D-printen als de 3D Makers Zone haar deuren zal openen. Deze 3D-printproductiefaciliteit zal een ongekend aanbod aan Additive Manufacturing-technologie aan de dag leggen voor het bedrijfsleven en zal samenwerken met wetenschappelijke instituten als TNO (de 3D Makers Zone is een officieel fieldlab van TNO), NLR en ECN. Tevens worden er in samenwerking met MBO- en HBO-instellingen studenten opgeleid tot de nieuwe generatie 3D-modelleerders en 3D-printspecialisten waar het Nederlandse bedrijfsleven met smart op zit te wachten.

Top-View-1500x630-1024x430

Wat is er dan leuker om de charme van het oude te combineren met de potentie van de innovatie en te komen tot een project dat naast eyecatching ook nog eens zeer nuttig is.

about-3-1030x579

Heijmans, MX3D en Joris Laarman Lab werken samen aan het realiseren van een 3D-geprinte stalen loopbrug die boven een van de grachten komt te liggen. De symboliek ligt voor de hand: het verbinden van het historische verleden van de se technologie van de toekomst. Met behulp van de 6-assige robot van MX3D kunnen er stalen structuren letterlijk in de lucht worden gemaakt. De plannen zijn om twee of drie van deze machines te gebruiken om de constructie op iedere oever te kunnen laten beginnen zodat ze elkaar in het midden tegenkomen.

NDSM-FB-1500x630-1024x430 3D-print-steel-bridge-in-Amsterdam-1500x630-1024x430 bridge-under-1500x630-1024x430 Sketches-Bridge

 

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …