Home 3D-Printen Ultimaker S5 zet nieuwe standaard voor zorgeloos 3D-printen

Ultimaker S5 zet nieuwe standaard voor zorgeloos 3D-printen

10 min lezen
1

Ultimaker, marktleider voor desktop 3D-printen, heeft vandaag op de Hannover Messe de nieuwste uitbreiding van het professionele 3D-printportfolio onthuld: de Ultimaker S5. De toekomstbestendige Ultimaker S5 is volledig geoptimaliseerd om naadloos met bestaande workflows te integreren. De nieuwe 3D-printer is geoptimaliseerd om nog betere en betrouwbare resultaten te leveren. Het grotere bouwvolume maakt de Ultimaker S5 de ultieme professionele oplossing voor het printen van functionele prototypes, tooling en productiehulpmiddelen.

Ontworpen voor professionals
De Ultimaker S5 heeft volledig geïntegreerde hardware, software en materiaal configuratie. Daarnaast zijn de settings geoptimaliseerd, waardoor eindgebruikers volledige geometrische vrijheid hebben en met materialen met industriële eigenschappen kunnen printen. De Ultimaker S5 maakt het makkelijk om printopdrachten te herhalen, heeft een hogere up-time en is eenvoudig in een bestaande workflow te integreren.

Verbeterde gebruikservaring
Door de introductie van een touchscreen wordt de huidige gebruikservaring verbeterd. De 3D-printer heeft een bouwvolume van 330x240x300 millimeter, ideaal voor het printen van grotere objecten. De Ultimaker S5 is voorzien van dual extrusion en heeft een verbeterde feeder, met een filament flow sensor die een print automatisch pauzeert en hervat wanneer de materialen op zijn. Hierdoor blijft de printkwaliteit onaangetast. De verbeterde bed leveling zorgt voor een perfecte eerste laag en compenseert het printbed continu tijdens het printen, wat onbeheerd gebruik van de 3D-printer mogelijk maakt. De Ultimaker S5 ontsluit nieuwe applicaties en kan een breed scala aan materialen printen: van PLA tot geavanceerde technische materialen, zoals nylon en polycarbonaat. Verder is de voorkant van de 3D-printer voorzien van deuren en wordt er vanaf de zomer van 2018 een speciale geanodiseerde bouwplaat toegevoegd. Een volledig overzicht van de specificaties is hier te vinden.

Tough PLA en Ultimaker App
Ultimaker heeft daarnaast twee additionele producten geïntroduceerd die professioneel 3D-printen nog toegankelijker maken.
Ultimaker Tough PLA – Een technisch PLA filament geoptimaliseerd voor het printen van modellen van groter formaat, zoals functionele prototypes en tooling, zonder delaminatie of kromtrekken. Met een gelijke impactsterkte en hogere stijfheid vergeleken met de Ultimaker ABS, is Tough PLA minder broos dan regulier PLA en heeft een mattere uitstraling.
Ultimaker App – De Ultimaker App maakt het voor gebruikers mogelijk om via telefoon of tablet op de hoogte te blijven van de voortgang van het printen. De gratis Ultimaker App stuurt notificaties naar gebruikers wanneer een printtaak klaar is, of wanneer een printer aandacht of onderhoud nodig heeft. Deze is beschikbaar vanaf 15 mei voor Android en iOS en werkt met Ultimaker S5 en Ultimaker 3 3D-printers.

Prof. Axel Herrmann, CEO van Composite Technology Center GmbH an Airbus Company: “Als je werk bestaat uit het vormgeven van de toekomst van aerospace, is innovatie essentieel. Daarom gebruiken we 3D-printen binnen onze organisatie niet alleen om nuttige productiemiddelen en prototypen te creëren voor Airbus en andere klanten. Wij gebruiken het ook als leermiddel om de werknemers klaar te stomen voor de toekomst. Het gebruiksgemak van de Ultimaker S5 en de lage kosten van Ultimaker FDM 3D-printen zorgen ervoor dat we eenvoudig verschillende iteraties kunnen maken voordat een definitief, nog beter ontwerp wordt gecreëerd. Door de Ultimaker S5 kunnen we de doorlooptijd van weken naar dagen brengen en de creativiteit van onze engineers nog verder stimuleren.”

Lars Bognar, Research Engineer Additive Manufacturing bij Ford: “In de automotive branche telt iedere seconde. Wij zijn dan ook verheugd te zien dat de Ultimaker S5 een groter bouwvolume heeft, waarmee we grotere mallen, klemmen of meerdere productiehulpmiddelen tegelijk kunnen 3D-printen. Door het geautomatiseerde, betrouwbare 3D-printproces en de mogelijkheid om te printen met een zeer breed scala aan industriële materialen, kunnen onze engineers en designers nog eenvoudiger prototypen aanpassen, testen of opnieuw printen. Succesvol geteste prototypes van hulpmiddelen, printen we vervolgens ook op onze Ultimaker 3D-printers voor eindgebruik. Dit helpt ons om continu onze workflow te verbeteren.”

Johannes Grimm, werkzaam bij het Operational Excellence and Engineering team van ZEISS Industrial Metrology Business Group: “Het creëren van optische componenten vereist absolute nauwkeurigheid en in Ultimaker hebben we een partner gevonden die nauwkeurig 3D-printen mogelijk maakt, met de materialen die we nodig hebben. De verbeterde bed leveling van de Ultimaker S5 zorgt ervoor dat we volledig kunnen vertrouwen op onze 3D-geprinte productiehulpmiddelen, doordat de kleine, natuurlijke variaties in het oppervlak van de bouwplaat gecompenseerd worden. Hierdoor hoeven we de 3D-printer niet continu te monitoren. Doordat de resultaten van de Ultimaker S5 van hoge kwaliteit zijn, kunnen we bijvoorbeeld gereedschappen afdrukken waarmee we een spiegel exact op de juiste plek kunnen uitlijnen tijdens het lijmen. We kunnen daarnaast onderdelen voor het eindgebruik maken die we gebruiken voor O-SELECT, onze intelligente digitale meetprojector. De Ultimaker S5 stelt ons in staat om onze bijdrage aan de technologische vooruitgang de komende jaren verder voort te zetten.”

“De ontwikkeling van de Ultimaker S5, in combinatie met nieuwe materialen en de Ultimaker App, zet een nieuwe standaard voor slim en toegankelijk professioneel 3D-printen”, zegt Jos Burger, CEO van Ultimaker. “Onze toewijding om een complete 3D-printoplossing te bieden, van hardware tot software en materiaal, biedt ons groeiende aantal professionele gebruikers een steeds beter geïntegreerd, geautomatiseerd en betrouwbaar printproces. De benodigde tijd om deze nieuwe 3D-printer te configureren is lager dan ooit. Hierdoor kunnen gebruikers zich volledig focussen op het ontwerpen van functionele prototypes, grotere objecten en andere designs die volledig geometrische designvrijheid behoeven. Gecombineerd met onze software, die continu wordt geüpdatet, en ons wereldwijde sales- en servicenetwerk, maken we lokale digitale productie mogelijk.”

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Één reactie

  1. Boud

    29 april 2018 op 18:32

    Goede middag,

    Ik wil met kleinkinderen gaan 3d printen, maar heb nog geen ervaring en ook geen 3d printer. Hebben jullie suggestie hoe ik dat het beste kan aanpakken?

    Ik hoor graag, dank,

    Groeten, Boud

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …