Home 3D-Innovation Drink net als astronauten je koffie uit een 3D-geprint koffiekopje van NASA

Drink net als astronauten je koffie uit een 3D-geprint koffiekopje van NASA

5 min lezen
0

Het drinken van koffie in de ruimte is niet zo eenvoudig. Want als je rondzweeft zonder zwaartekracht gaan ook vloeistoffen en drankjes alle kanten op. Daarom drinken vrijwel alle astronauten koffie uit een pakje en slurpen ze hun dagelijkse dosis caffeine naar binnen met een rietje. Niet echt genieten dus. Maar daar heeft een bedrijf uit Oregon wat op gevonden. Zij ontwikkelden een 3D-geprint koffiekopje waarmee astronauten in omgevingen zonder zwaartekracht probleemloos aan hun koffie kunnen lurken. Awesome!

En omdat iedereen natuurlijk vroeger astronaut wilde worden heeft IRPI uit Oregon er een side-project van gemaakt genaamd Spaceware. Op deze manier kunnen de zwevers onder ons ook deze unieke koffiekop bestellen. Het kopje heeft vanwege zijn unieke werking in bijzondere omstandigheden een bizar uiterlijk. Het lijkt haast op een soort mix tussen een melkkannetje, een onderzeeër en… een eh.. soort van lippen.

Acht jaar geleden werd dit project geïnitieerd toen een NASA-astronaut Don Pettit IRPI benaderde om te vragen naar de mogelijkheden om in de ruimte te drinken zonder gebruik te maken van een pakje en een rietje. Samen met wetenschapper en vice-president Mark Weislogel ontwikkelde het bedrijf een prototype dat rekening houdt met de geometrie, spanning van het oppervlak van het kopje en het veilig kunnen drinken van koffie in space. De ‘lippen’ op het kopje zorgen ervoor dat de koffie veilig en probleemloos in de mond van de astronaut terecht komt. In 2015 printte Weislogel en IRPI een eerste set aan prototypes. In datzelfde jaar besloot het Italian Space Agency om de ISS Presso van Lavazza, een ruimtevriendelijke espressomachine, mee te sturen naar het International Space Agency. Deze werd gedemonstreerd door de Italiaanse astronaut Samantha Cristoforetti die ook het innovatieve 3D-geprinte astronautenkopje gebruikte om de eerste in de ruimte gebrouwen espresso te drinken.

Nu kan iedereen dus van zijn of haar kopje koffie genieten uit het unieke kopje van Spaceware. Wil je de door NASA gecertificeerde variant? Dan mag je diep in de buidel tasten, want die kost maar liefst $499,95.

Deze variant is namelijk geprint met een SLA-printer waarna het geprinte kopje zorgvuldig handmatig wordt nabewerkt om veilig koffie er uit te kunnen drinken. Een behoorlijk zorgvuldig klusje, vandaar de torenhoge prijs.

De eenvoudigere versie van porselein is met een prijs van $74,95 weer wat betaalbaarder. Deze versie van porselein is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Kijk op de website van Spacecraft voor meer info en om de kopjes te bestellen.

De makers van het kopje adviseren bovendien om het kopje te beschouwen als een kunstobject, niet zo zeer als gebruiksobject. Je moet het zien het als een toonbeeld van innovatie in de ruimte.

Oh, en hij is niet geschikt voor in de vaatwasser. Hadden we dat al gemeld?

Bron: 3ders.org

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…