Home 3D-Science 16-jarige start non-profit bedrijf met 3D-geprinte protheses voor gewonde dieren

16-jarige start non-profit bedrijf met 3D-geprinte protheses voor gewonde dieren

6 min lezen
0

Vandaag weer een mooi voorbeeld van hoe een tiener met een 3D-printer een groot verschil kan maken. Want hoewel de meeste zestienjarigen de hele dag binnen met hun PlayStation spelen, buiten op zoek zijn naar Pokémon met Pokémon Go of met vrienden op straat hangen zijn er ook een paar die bedrijfjes oprichten en zich hard maken voor een goed doel. Zo ook Nikita Krishnan uit San Diego in Californië. Zij starte onlangs haar eigen non-profit organisatie genaamd Creature Comfort & Care die zich hard maakt om gewonde dieren te helpen met behulp van 3D-geprinte protheses.

De ambitieuze zestienjarige raakte geïnspireerd door haar voorliefde voor dieren maar vooral tijdens een reis met de familie naar India. Daar zag ze op straat enorm veel straathonden rondlopen met slechts drie poten. Na de familietrip duurde het even voordat Nikita goed in de gaten had hoe ze een verschil kon maken. Niet veel later kwam ze tot de ontdekking dat een 3D-printer wel eens de oplossing kon bieden.

Met de hulp van het 3D-printlab in de lokale bibliotheek en de expertise van een van de vrijwilligers bij de bibliotheek leerde Krishnan binnen no-time de mogelijkheden van 3D-printing. Razendsnel leerde ze de kneepjes van het vak op zowel software- als hardwaregebied.

Afgelopen september investeerde haar vader in een 3D-printer van Ultimaker zodat Nikita ook thuis met haar non-profit initiatief aan de slag kon.

Sindsdien is Krishnan toegewijd bezig met het vinden van klanten voor haar non-profit prothese-service voor dieren. Dat bleek in eerste instantie nog niet eenvoudig. Veel dierencentra en organisaties reageerden vrijwel niet op haar aanbod. Maar na stug volhouden had Krishnan haar eerste klant te pakken: het Greyhound Adoption Center in Californië

Darren Rigg, de oprichter van het Greyhound Adoption Center, nam contact op omdat ze de potentie van lichtgewicht 3D-geprinte protheses voor hazenwindhonden zag. Hazewindhonden, die vaak worden gebruikt voor races, lopen vaak tijdens deze races blessures op aan een van de poten. Hierdoor lopen ze regelmatig in zwachtels en spalkjes, ideale kandidaten voor 3D-geprinte protheses dus.

leah-splint_orig splint-on-leah_orig plain-splint-on-leah_orig

Het Greyhound Adoption Center, dat hazewindhonden rehabiliteert en een nieuw thuis zoekt voor de honden, heeft meer dan zesduizend hazewindhonden zien komen en gaan sinds de oprichting in 1987.

Sinds het centrum samenwerkt met Creature Comfort & Care zijn twee hazewindhonden geholpen met 3D-geprinte protheses. Maar dat zullen er binnenkort veel meer zijn, want Krishnan is op dit moment bezig met het ontwerp van tien verstelbare sets die zo kunnen worden aangepast dat elke hond het kan dragen.

Uiteraard focust Krishnan met haar non-profit ook op andere dieren. Zo is ze ook bezig met het ontwerp van een 3D-geprinte prothese in de vorm van een laars voor een havik uit het Sweetwater Marsh National Wildlife Refuge met een verlamde klauw. Verder werkt ze samen met de San Diego Zoo om een speciale voerbak voor vogels te ontwerpen dat voorkomt dat bepaalde bacteriën in het voer terecht komen.

B88164654Z.1_20160815173804_000GMCS057K.3-0_t837

Krishnan staat open voor elke samenwerking met iedere organisatie of personen die een 3D-geprinte prothese of voorwerp nodig hebben voor dieren. Omdat de productiekosten zo laag zijn kost de protheses geen geld. Het enige probleem is dat het af en toe wat langer kan duren in verband met ontwerpen en het printen. Maar gelukkig helpt haar jongere zusje Sarina haar inmiddels een handje met de productie.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…