Home 3D-Science Help gewonde toekan aan een 3D-geprinte prothese

Help gewonde toekan aan een 3D-geprinte prothese

5 min lezen
0

We horen en lezen vaker dat er dieren worden opgelapt door middel van 3D-printing. Tuurlijk, je kunt een pistool printen met een 3D-printer maar vinden dat het printen van een prothese veel beter is voor je karma.

Zo berichtten we onlangs nog over het schildpadje die een nieuw 3D-geprint pootje ontving en daardoor weer normaal kon lopen (hij was overigens wel nog steeds net zo langzaam). Nu is er een ander dier in nood die hoognodig een 3D-geprinte prothese kan gebruiken.

Afgelopen december ontving het dierenreddingscentrum ZooAve in Costa Rica een gewonde toekan. Hoewel de vogel compleet gezond was miste hij een zeer groot deel van zijn bovenste snavel. Een stel vervelende pubers hadden de onschuldige toekan met een stok vol op z’n snavel gemept waardoor het beest zeer akelig is toegetakeld.

toekan4

De toekan kan in deze staat absoluut niet voor zichzelf zorgen en kan op deze manier niet worden uitgezet. Hij kan zichzelf niet verdedigen en ook eten lijkt een zeer lastige opgave. Verder kan het arme dier ook het voortplanten wel vergeten. Met zo’n bek zijn de vrouwelijke toekans jammer genoeg ook niet voor het uitzoeken (niet omdat hij lelijk is maar omdat toekans elkaars partner uitzoeken aan de hand van de kleuren van de snavel).

Maar het nieuws over de gewonde toekan verspreidde zich in rap tempo en al gauw waren er een paar goedwilligen die op de internetsite Indiegogo een pagina voor de vogel aanmaakte om geld in te zamelen voor een 3D-geprinte prothese.
Hoewel de overheid van Costa Rica absoluut geen geld ter beschikking had voor een vervangende snavel staat de teller op de inzamelingssite inmiddels al over de $7200. En dat slechts in een paar weken tijd. Dat zou wel eens een flink bedrag kunnen worden aangezien de collecte pas sluit in maart.

toekan5

Welk bedrag het ook wordt, het zal hoogstwaarschijnlijk worden uitgegeven bij OrthoPets, een specialist op het gebied van protheses voor dieren.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de gehavende bek van de vogel worden ingescand met een 3D-scanner om de exacte pasmaat en vorm te kunnen bepalen. Door middel van fotomateriaal van snavels van andere toekans wordt digitaal een model opgebouwd. Wel is het nog onduidelijk in welk soort materiaal de prothese voor de snavel zal worden geprint. Maar het moge duidelijk zijn dat het een licht, sterk maar ook duurzaam materiaal moet zijn.

toekan3

Voel je je nu ook een beetje verbonden met het lot van de vogel? Dan is het nog mogelijk om geld te storten. Hieronder staat de link waar je naar toe kan.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…