Home 3D-Science 3D-geprint model van hart redt leven van 2 weken oude baby

3D-geprint model van hart redt leven van 2 weken oude baby

2 min lezen
0

In het Morgan Stanley Children Hospital in New York heeft een chirurg het leven gered van een twee weken oude baby met een hartafwijking. De chirurg gebruikte hiervoor een 3D-geprint model van het hart.

3D-printing heeft deze complexe interventie een stuk eenvoudiger en overzichtelijker gemaakt. Door middel van een MRI-scan werd het hartje van de baby ingescand. Het model hiervan, inclusief alle gaten en hartkamers, werden geconstrueerd en in 3D uitgeprint.

Volgens Dr Emile Bacha, die de operatie succesvol uitvoerde, moest in het verleden het hartje worden stopgezet tijdens de operatie. Op deze manier kon men dan inzicht krijgen in het orgaan en op basis daarvan een beslissing nemen.

Door de methode met 3D-printing heeft de arts van tevoren heel precies het model van het hart in handen. Hierdoor kan het orgaan goed bestudeerd worden en kunnen alle beslissingen zoals ingrepen en methodes van tevoren genomen worden. Bij de daadwerkelijke operatie hoeft de chirurg het alleen nog uit te voeren zoals van te voren bestudeerd is. Met slechts één operatie was het hartje van de baby gered.

hart2

Dit maakt huidige operaties niet alleen veiliger en vaker succesvol. Het betekent ook dat operaties die vroeger als ‘te gevaarlijk’ werden beschouwd tegenwoordig zeer goed te overwegen zijn.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…