Home 3D-Science HP werkt mogelijk aan een 3D-glasprinter

HP werkt mogelijk aan een 3D-glasprinter

5 min lezen
1

HP is de laatste tijd veel in het nieuws. Het bedrijf gaat anders georganiseerd worden en het gaat in 3D-printing stappen. En niet als een meeloper, maar als een vooroploper. Zo kondigde het bedrijf aan dat ze gaan zorgen voor veel hogere printsnelheden en tevens voor betere printkwaliteit. We zijn benieuwd!

Want meer is er niet bekend. Geheimzinnigheid ten top natuurlijk, maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat ze het zelf ook nog niet precies weten. Dat vermoeden werd bevestigd toen later bleek dat HP die veranderingen verplaatste naar eind 2014, in plaats van eerder in het jaar. Bovendien kondigde het bedrijf aan dat de genoemde veranderingen alleen van toepassing zouden zijn op professionele 3D-printtechnologie. Niet voor consumenten voorlopig.

Toch zijn we nog steeds heel erg benieuwd naar de aangekondigde ‘reuzenstappen’. Misschien heeft het iets te maken met het 3D-printen van glas?

Glas printen is een relatief nieuw spectrum binnen de 3D-printtechnologie. Het bedrijf LuxeXcel is momenteel het bekendst op dit gebied. HP schijnt bezig te zijn met het mogelijk maken van het 3D-printen van glazen constructies. Ze hebben dit weliswaar niet aangekondigd, maar het lekte toch uit via een advertentie met een vacature voor een ‘robotica-wetenschapper voor 3D-printen’ waarin een tipje van de sluier van hun plannen voor 3D-printing werd opgelicht.

screen-shot-2014-09-26-at-3-54-33-pm

Als je snel kijkt naar de vacaturebeschrijving, zie je niets bijzonders. Als je de tekst goed leest, zie je al snel het woord glas staan. “HP Labs’ onderzoek naar het printen van inorganische materialen werkt aan het hybride printen van glas (en andere inorganische materialen) op producten die reeds via massaproductie worden gemaakt.”

Kijk, dát is interessant! Dus HP wil glas gaan 3D-printen? Dat is boeiende materie, aangezien glas niet het eerste materiaal is waar we aan denken als we over 3D-printing praten. De meeste 3D-geprinte objecten zijn van PLA of ABS plastics. Sommige andere van metaal (en inmiddels zijn er al meer dan 160 materialen waarmee geprint wordt), maar glas, daar hoor je weinig over. Ja, er is veel vraag naar vanuit de industrie en handel, maar het kon tot op heden niet zo goed.

HPLLogo

Aan de andere kant, we kunnen ook al houten structuren printen, dus waarom geen glas? HP lijkt al enkele jaren in dit gebied geïnteresseerd te zijn, want in een onderzoek van HP Labs uit 2012 viel al te lezen:

“Met een aardkorst die voor 90% bestaat uit silicate mineralen, zal er geen tekort komen aan silicaten-bronnen. Glas is gemakkelijk te recyclen en is milieuvriendelijk. Glas is goedkoop, maar ziet er duur uit, is prettig om aan te raken en is zo bekend dat consumenten niet teleurgesteld zullen zijn in de breekbaarheid ervan.”

1001_non_silicate

Werken ze dus aan een glasprinter? Hoewel het er sterk op lijkt, kunnen we deze aanname pas bevestigen als ze het officieel aankondigen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Één reactie

  1. GlazzOOG

    24 april 2015 op 14:42

    Hier wacht ik ook al jaren op. Elk jaar krijg ik een nieuwe oogprothese, maar dat blijft handwerk. Niet elke prothese zit perfect. Met zo’n glasprinter kun je steeds dezelfde printen! Ik kijk er naar uit.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …