Home 3D-Innovation Perfect op maat gemaakte oordopjes dankzij 3D-scanning en 3D-printing

Perfect op maat gemaakte oordopjes dankzij 3D-scanning en 3D-printing

4 min lezen
1

Oortelefoontjes die bijvoorbeeld bij je smartphone of Mp3-speler geleverd worden zitten niet altijd even goed en comfortabel. Sommige mensen krijgen er pijnlijke oren van, bij anderen vallen ze er steeds uit. Iedereen heeft twee totaal unieke oren. Een one-size-fits-all oplossing lijkt in de ze markt dan ook eigenlijk geen geschikt model. Gelukkig spelen verschillende bedrijven hier al jaren op in. Zij voorzien consumenten van op-maat-gemaakt oordopjes.

oordopjes4

Het Engelse bedrijf Snugs is zo’n bedrijf die dit al geruime tijd doet.

Normaal gesproken wordt er vloeibaar silicone-achtig materiaal in het oor gespoten die langzaam uithardt en vervolgens als model dient.

Tegenwoordig gebruikt Snugs 3D-scanning en 3D-printing om de oordopjes te produceren. Dat brengt namelijk nogal wat voordelen met zich mee. Het model wat met scanning en printing gegenereerd wordt is namelijk veel accurater en is in een veel korter tijdsbestek te produceren.

oordopjes3

De 3D-scans bevatten ontzettend veel detail wat zorgt voor veel minder imperfecties in het uiteindelijke product. Bovendien kunnen de digitale bestanden van de scan bewaard worden en direct naar de producenten worden verzonden. Uiteraard worden de modellen ook opgeslagen in een database. Ben je jouw oordopjes verloren? Dan kun je dus gewoon gelijk nieuwe bestellen die bijvoorbeeld bij een lokale partner bij je in de buurt worden geproduceerd.

Snugs werkt nu nog met partners, maar wil binnen een aantal jaar ook zelf kunnen produceren met eigen printers die in silicone kunnen printen.

Hoewel het nog steeds een dure nichemarkt is voor vaak professionals en muzikanten is het doel van Snugs om op de lange termijn een echte ‘one-stop-shop’ te worden voor op maat gemaakte oordopjes met professionele meet- scan- en prinsapparatuur en deze vorm van comfort en kwaliteit mainstream te maken.

oordopjes2

Het is dus nog enigszins onduidelijk hoe groot de markt is voor deze op maat gemaakt oordopjes. Wat wel in ieder geval duidelijk is, is dat 3D-printing en 3D-scanning het fabriceren van deze producten veel goedkoper kan maken en ook de beschikbaarheid kan vereenvoudigen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Innovation

Één reactie

  1. […] lijkt langzaam verandering in te komen. Al eerder berichtten we over een Engelse startup genaamd Snugs die hier handig op […]

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…