Home 3D-Lifestyle Alle 400.000 Chinese basisscholen krijgen 3D-printers

Alle 400.000 Chinese basisscholen krijgen 3D-printers

4 min lezen
1

Waar moet het naartoe met deze wereld? De jeugd van tegenwoordig wil meer en sneller dan dat de onderwijsinstellingen het ze aan kunnen bieden… De Nederlandse scholen hebben grote moeite de ontwikkelingen bij te houden en kinderen hebben thuis vaak een voorsprong qua technologie ten opzichte van wat ze op school aangeboden krijgen.

Bij 3D-printing is dit gelukkig nog niet het geval. Mooie kans dus voor scholen om kinderen nou eens iets te leren wat ze nog niet weten op het gebied van techniek en ontwerpen. Dat dacht de Chinese overheid ook en om de daad maar eens meteen bij het woord te voegen, belooft de regering om alle 400.000 scholen nog voor het einde van volgend jaar te voorzien van 3D-printers. De printerfabrikant die die mega-order binnenhaalt, zal spekkoper zijn!

slide-concept-2-1

In Nederland klooien we daarbij vergeleken maar wat aan. Mooie initiatieven zoals bijvoorbeeld Maakonderwijs, zijn er wel maar noch de overheid, noch de scholen hebben de slagvaardigheid die in China nu aan de dag gelegd wordt. Reken maar uit hoeveel Chinese kinderen straks met 3D-ontwerpen en -printen aan de slag gaan. Als we in Nederland niet snel ook 3D-printmethodes zoals Maakonderwijs gaan integreren, gaan we massaal de boot missen ten opzichte van landen als China.

3D-printers zullen snel mainstream worden als er hele schoolgeneraties mee opgroeien. Net als in de jaren 80 en 90, toen velen van ons opgroeiden met desktop computers en zich daarna geen leven konden voorstellen zonder computers.

In de Verenigde Staten wordt dit belang ook onderkend. President Obama is erg kien op het terugbrengen van de maakindustrie naar Amerikaanse bodem en heeft al vaak uitgesproken 3D-printing hierin een sleutelrol toe te dichten.

c41

Tijd dus voor Nederland om te volgen! Stel dat er 6.650 bassischolen zijn (wat ongeveer klopt) en dat er op al die scholen ter waarde van 5.000 euro aan hardware, software, lesmethodes, leraar-trainingen, materiaal en onderhoud benodigd is om met 3D-printen te kunnen beginnen, dan hebben we het over 33 miljoen. Verdubbel dat om alle scholen een wat uitgebreider pakket aan mogelijkheden te geven en we zitten nog steeds op maar 66 miljoen! Veel geld, maar substantieel veel minder dan wat er aan allerlei andere projecten wordt uitgegeven die Nederland nauwelijks verder helpen in de vaart der volkeren.

slide-concept

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Één reactie

  1. […] op onderwijsgebied een en ander moeten gebeuren. Landen als China, waar alle 400.000 basisscholen 3D-printers krijgen van de overheid, gaan ons onherroepelijk voorbij steken als we niets […]

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …