Home 3D-Lifestyle Food Valley en Oceanz. samen aan de slag met 3D-printing

Food Valley en Oceanz. samen aan de slag met 3D-printing

8 min lezen
Reacties uitgeschakeld voor Food Valley en Oceanz. samen aan de slag met 3D-printing

We hebben het op deze plek al vaak geschreven: Nederland loopt hopeloos achter op het gebied van enterprise 3D-printing. Qua homeprinting doen we aardig mee, maar de échte innovatie en sterke businessmodellen bevinden zich in de industriële additive manufacturing.

Kortgeleden werd duidelijk dat de regio Amsterdam een initiatief heeft gelanceerd om deze achterstand in te lopen. Nu volgt de regio Ede met een samenwerking tussen Food Valley en Oceanz.

Voor het realiseren van een kwantitatief én kwalitatief goede aansluiting tussen vraag en aanbod binnen de sector techniek op de arbeidsmarkt, trekken onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven komende jaren intensiever met elkaar op in de Food Valley. Een flink aantal bedrijven en onderwijsinstellingen in de regio start daarom onder de naam ‘Tech4Food’ een publiek private samenwerking. Dit gebeurt onder de paraplu van het Knooppunt Techniek met ROC A12 als kartrekker. Onlangs is een samenwerking gesloten met professioneel 3D-printbedrijf Oceanz.

6295DE02-C94C-468B-AEE5-D034EE565F83[4]

De FoodValley kenmerkt zich door de aanwezigheid van toonaangevende kennisintensieve bedrijven en instellingen in de agrofoodsector. Naast een groot aantal food gerelateerde organisaties heeft deze regio relatief veel bedrijven in de maakindustrie, engineering, ICT en bedrijven die meerdere sectoren raken. Ook in deze regio kiezen te weinig jongeren voor een opleiding in de techniek; op dit moment zijn dat er twee op de tien. Op basis van arbeidsmarktverwachtingen zouden in 2020 in de Food Valley vier op de tien jongeren voor een techniekopleiding moeten kiezen. Daarnaast groeit ook in toenemende mate de vraag vanuit de technische sectoren naar kwalitatief goed opgeleide werknemers.

3DPXP interviewde Erik van der Garde, directeur Oceanz.: “Doel is goed opgeleide studenten klaar te stomen om later een waardevolle bijdrage te leveren op de arbeidsmarkt. Met deze samenwerking laten we studenten graag al in een vroeg stadium kennismaken met professioneel 3D-printen. Dat we dit in onze eigen regio kunnen doen, zien wij alleen maar als een groot voordeel. De Food Valley staat minder bekend om haar hightechbedrijven, maar ook onze regio barst van de kennis. Niet alleen gericht op innovatie, maar ook de productie- en maakindustrie spelen hier een belangrijke rol. Wij geven de werknemer van de toekomst graag een kijkje in de keuken en hopen de techniek voor hen meer dan aantrekkelijk te maken.”

ROC A12 en Oceanz

Wat zijn jullie verwachtingen van de samenwerking?
“Dankzij deze samenwerking kunnen wij in de toekomst personeel verwelkomen met veel specifieke kennis en ervaring. Je kunt niet groeien zonder goed (opgeleid) personeel. De koppeling van het onderwijs en het bedrijfsleven in de Food Valley helpt om regionaal, landelijk, maar ook mondiaal een superieure bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen binnen de (food)industrie.”

Geef eens een aantal voorbeelden?
“Doel is om studenten kennis te laten maken met productie en innovatie. We denk op de korte termijn aan snuffel/meeloopstages en kleine R&D trajecten. Daarnaast kunnen wij kennissessies en masterclasses aanbieden.”

Gaat Oceanz. ook in foodprinting stappen?
“Nee, dat zal in de praktijk niet aan de orde komen, bij Oceanz. printen we geen voedsel. Wij printen met kunststof, peek, gips en metaal. Wel werken we veel samen en voor bijvoorbeeld voedselproducenten (denk aan verpakkingsmateriaal) en onderzoekers, op die manier zijn onze werkzaamheden zeker gerelateerd aan de foodsector.”

Kun je nog een aantal concrete voorbeelden geven van de manieren waarop studenten en bedrijven 3D-printing gaan inzetten om:

– Bestaande bedrijfsprocessen te verbeteren
“Studenten kunnen met hun opgedane kennis weer een bijdrage leveren die ons tot nieuwe inzichten laat komen.”

– Tot nieuwe manieren te komen van behoeften bij klant identificeren en bedienen
“Dit zou kunnen als er vanuit bedrijven binnen de Food Valley vragen komen om bijvoorbeeld iets te laten testen bij ons. We kunnen de studenten hierbij betrekken. Andersom kunnen wij ook bedrijven adviseren over de mogelijkheden die 3D-printen hen kan bieden voor bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen en ontwikkelingen van prototypen. Studenten kunnen ook met ideeën komen en ons daar mee helpen.”

– Nieuwe plekken met meer kansen in de waardeketen te vinden
“Wanneer wij iemand kunnen bedienen met Rapid Protoyping, zal hij in plaats van misschien 10.000 prototypes, nu slechts twee prototypes hebben en daarbij dus een positieve bijdrage leveren omdat middels die productie het milieu minder wordt belast.”

De marge op producten te vergroten
“3D-printen vraagt minder investeringskosten in de prototypefase, dat levert direct meer marge op. Daarnaast zie je een directe besparing op faalkostenreductie, kortere doorlooptijd, lage voorraden, etc.”

Interessant om te zien hoe deze samenwerking gaat verlopen en wat er daadwerkelijk uit gaat komen. In elk geval heeft ROC A12 een aanvraag ingediend bij het Regionaal Investeringsfonds MBO en hoopt daarmee gedurende vier jaar extra middelen te krijgen om de doelstellingen te bereiken.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle
Reacties zijn uitgeschakeld.

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …