Home 3D-Science Schildpad krijgt nieuw, 3D-geprint pootje

Schildpad krijgt nieuw, 3D-geprint pootje

3 min lezen
1

Op deze manier begint 3D-printing toch steeds meer impact te krijgen op levens. Er worden tegenwoordig ledematen gemaakt en aangepast op maat voor zowel mensen als dieren.

Dit keer betreft het een 12 jaar oude schildpad die Stumpy heet. Het dier kwam terecht in de Oatland Island Wildlife Center in Savannah, Georgia in september, en had een erg nare wond op haar voorpoot. De dierenarts zag dat er een diepe infectie in de poot zat en moest die direct amputeren. Dit redde het leven van Stumpy, maar het dier had daarna wel heel veel moeite om vooruit te komen.

Schermafbeelding 2014-12-27 om 16.36.49

 

De dierenarts was niet tevreden en begon te zoeken naar mogelijke prothetische onderdelen voor de schildpad. Via een school kwam ze in contact met 3D-printing.

De school, waar verschillende leraren erg geïnteresseerd waren in wetenschap en techniek, vond het een prachtig idee om een prothese voor het dier te ontwerpen en maken. Samen met een aantal leerlingen en leraren gingen ze aan de slag. Eerst verdiepten de kinderen zich in schildpadden en hun bewegingen en biologie. Daarna werd het tijd om de poot te ontwerpen. Deze moest precies passen en de goede lengte hebben. Hij moest ook passen bij de manier waarop de schildpad zich voortbeweegt.

Schermafbeelding 2014-12-27 om 16.36.39

Na 15 prototypes en meer dan een maand onderzoek en ontwerp, printten de leerlingen eindelijk de laatste versie van de poot. Het werd een soort balletje dat mee rolt als de schildpad loopt. De dierenarts bevestigde de poot aan het stompje van de schildpad. In het begin was de poot toch nog iets te lang, maar uiteindelijk paste het (na wat aanpassingen) precies. De poot werkte! Stumpy kan zich nu veel beter voortbewegen en hoewel ze nog wel een beetje naar links zwenkt als ze loopt, gaat het heel goed. De leerlingen werken ondertussen aan een verbeterde versie van de prothese.

Schermafbeelding 2014-12-27 om 16.37.07 Schermafbeelding 2014-12-27 om 16.37.44

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Één reactie

  1. […] berichtten we onlangs nog over het schildpadje die een nieuw 3D-geprint pootje ontving en daardoor weer normaal kon lopen […]

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …