Home 3D-Science Amerikaanse leger investeert in nieuw 3D-geprint schubbenharnas

Amerikaanse leger investeert in nieuw 3D-geprint schubbenharnas

4 min lezen
0

Amerikaanse en Israelische onderzoekers hebben met behulp van 3D-printers prototypes geproduceerd van een nieuw synthetisch materiaal dat de eigenschappen van de schubben en weefsel van vissen na-aapt.

En dit zou wel eens hét materiaal van de harnassen van de toekomst kunnen zijn.

Maar waarom is dit materiaal zo interessant voor beschermpakken van het leger? Nou, onderzoekers geven aan dat de mix van de zachte flexibele weefsels met de harde beschermende schubben soldaten en bijvoorbeeld astronauten in staat stelt zich vrij te bewegen maar tegelijkertijd goed beschermd zijn tegen kogels. Ook gevaarlijke bestraling zal niet door het pak heen kunnen waardoor het ook voor astronauten ontzettend interessant is. Ook zij kunnen zich vrij in het pak bewegen zonder bang te hoeven zijn dat bijvoorbeeld micro-metroriten hun pak doorboort.

schubarmor

Voorafgaande testen met een prototype hebben aangetoond dat de weerstand tegen penetratie van het pak 40 keer kan worden verhoogd terwijl de flexibiliteit en vrijheid om te bewegen gelijk blijft.

Een ander voordeel van het materiaal is dat bij het design van het pak de ‘schubben’ om de soepelere delen van het lichaam kunnen worden gezet om bewegingsvrijheid te verbeteren.

Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw wordt er in het Amerikaanse leger vooral Kevlar gebruikt om ervoor te zorgen dat soldaten niet doorboort kunnen worden. Nu vooral andere landen met betere alternatieven bezig zijn werd het ook voor het Amerikaanse leger tijd om zich hiermee bezig the houden.

Toen de U.S. Army hoorde over waar wetenschappers van MIT’s Institute voor Soldier Nanotechnologies en de Technion Israel Institute of Technology hadden geproduceerd met 3D-geprinte harnassen met visschubben aarzelde ze niet om direct mee te investeren in het onderzoek.

In het verdere onderzoek zal tijdens verschillende tests het pak worden beschoten met zeer snelle en harde projectielen, kogels en wat al niet meer voordat het pak daadwerkelijk in het werkveld wordt ingezet.

Het is niet voor het eerst dat MIT’s Institute voor Soldier Nanotechnologies en de Technion Israel Institute of Technology zich bezig houden met het kopiëren van elementen en het halen van inspiratie uit de natuur. Deze zogenoemde biomimicry gaat nog voor zeer bijzondere mogelijkheden zorgen in de nabije toekomst.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…