Home 3D-Lifestyle Airbus komt met 3D-geprinte vliegtuigmuren

Airbus komt met 3D-geprinte vliegtuigmuren

3 min lezen
0

De vliegtuigindustrie kijkt steeds meer naar 3D-printen als manier om de vliegtuigen nóg efficiënter te maken qua gewicht (elke kilo minder bespaart veel brandstof en geld) en qua indeling (hoe meer passagiers aan boord passen, hoe hoger de inkomsten).

In een samenwerking met Autodesk is Airbus erin geslaagd om ’s wereld’s grootste 3D-geprinte vliegtuigcabine-component te maken. Gebruikmakend van Autodesk’s generatieve ontwerpalgoritmen, maakte Airbus een nieuwe scheidingswand die het hoofdgedeelte waar de passagiers zitten scheidt van de keuken en stoeltjes van de stewardessen.

3dp_airbus_generative_design-e1449263273535-1024x665

Airbus noemt deze wand een ‘bionische partitie’ omdat de binnenstructuur ervan lijkt op de biologische structuren die in de natuur voorkomen.

De computersoftware heeft een structuur ontworpen die lijkt op die van natuurlijke cellen en botten en werkt met algoritmes die zorgen voor maximale sterkte en minimaal materiaalgebruik waardoor het eindresultaat én sterk én licht is.

3dp_airbus_autodesk_university

In de toekomst gaan we deze manier van ontwerpen steeds meer zien, en niet alleen voor in vliegtuigen. Denk aan hoe de natuur onze botten ontworpen heeft. Een compleet massief bot zou twee keer zo zwaar zijn waardoor er meer druk op de spieren zou ontstaan en tevens is zo’n bot veel breekbaarder.

3dp_airbus_bones-e1449263244109

Het object dat Airbus nu ontworpen heeft, weegt 45% minder dan de huidige scheidingswanden. Als ze dit zouden toepassen in al hun vliegtuigen, zou dat op jaarbasis 465.000 ton aan CO2-uitstoot schelen, zeg maar de equivalent van 96.000 auto’s minder op de weg!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …