Home 3D-Lifestyle 3D-geprinte schoenen op maat door Poolse studenten

3D-geprinte schoenen op maat door Poolse studenten

3 min lezen
0

Vergeet alle opgeklopte verhalen over Adidas en Carbon en gesnoef van andere grote schoenenmerken over 3D-printing. Dit zijn allemaal stunts om mee te liften op de aandacht die er is voor 3D-printen zonder dat ze nou het proces van schoeisel ontwerpen, laten passen bij eindgebruikers en produceren op zijn kop zetten. Wij kijken liever naar echt originele initiatieven. Poolse design-studenten hebben unieke aanpasbare 3D-geprinte schoenen gemaakt en zijn nu van plan hun eigen bedrijf te starten.

Wist je dat er maar liefst 20 miljard paar schoenen per jaar worden gemaakt? En dat een schoen uit soms wel 30 verschillende materialen kan bestaan? En dat sommige van die materialen extreem slecht voor het milieu zijn? En dat er maar liefst 25.000 liter wordt gebruikt om slechts één paar schoenen te maken. 25.000 liter!!! Echt waar! Dat is toch misselijkmakend. En dan te bedenken dat heel veel schoenen snel weer stuk zijn, niet passen en om andere redenen worden weggegooid.

In Polen zijn er twee studenten die dachten dat dit anders moest kunnen. Voor hun afstudeerproject aan de Academy of Fine Arts in Warsaw, besloten design-studenten Zuzanna Gronowicz en Barbara Motylinska op zoek te gaan naar milieuvriendelijkere schoenmaakmethodes die het tevens mogelijk zouden maken om schoeisel op maat te fabriceren.

In het ontwerpen van hun aanpasbare 3D-geprinte schoenen was hun hoofddoel om ze recyclebaar én functioneel te maken. Hiervoor gebruikten ze de bekende Poolse 3D-printer ZMorph die ook voor andere maakmethoden kan worden ingezet door er andere koppen op te zetten. Met de ZMorph maakten ze de prototypes en planden ze tevens het gehele productieproces.

Ze ontwikkelden hun eigen methode om objecten rechtstreeks op wol en katoen te 3D-printen. Het maakte het mogelijk voor ze om de 3D-geprinte schoenen in hun geheel te maken zonder de lijmen of naaien. Tegelijkertijd zorgen de textielen voor goede beademing voor de voet en draagcomfort.

Met een speciale app kunnen mensen hun eigen schoenen op maat ontwerpen, hun ontwerpen bewaren en die online bestellen. De studenten testen nu verder en verfijnen hun idee en concept om er uiteindelijk een bedrijf mee te beginnen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boskalis installeert 3D-geprinte koraalriffen in zee bij Monaco

Is het mogelijk om koraalriffen te 3D-printen van materiaal dat ter plekke gebaggerd is? K…