Home 3D-Innovation Zeer gedetailleerde techniek om te 3D-glasprinten ontwikkeld

Zeer gedetailleerde techniek om te 3D-glasprinten ontwikkeld

3 min lezen
0

Duitse wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld voor 3D-glasprinten. Dat is interessant want, 3D-glasprinten blijft een soort heilige graal waar veel mensen naar op zoek zijn maar die tot op heden nog te wensen over laat. MIT en Micron3DP zijn naar eigen zeggen al ver met 3D-glasprinten via een techniek waarbij vloeibaar glas geëxtrudeerd wordt, maar dit proces schijnt niet eenvoudig te zijn, wat de reden is dat er nog geen 3D-glasprinters op de markt zijn.

De Duitse wetenschappers bedienen zich van een andere techniek en zijn in staat om zelfs zeer kleine objecten in glas te 3D-printen. Uiteraard zouden het geen Duitsers zijn als ze niet als testobject een pretzel hadden geprint. Uiteraard kunnen er ook nuttigere zaken mee geprint worden zoals complexere lenzen, filters en zelfs ornamenten die nu heel duur zijn om te maken.

Hoe werkt het dan?
De onderzoekers gebruiken gewone desktop 3D-printers, dus dat is wel bijzonder. Maar dan ben je er nog niet, want om het geprinte object om te zetten in zijn finale vorm, is een speciale hogetemperatuuroven nodig. De onderzoekers noemen hun materiaal ‘liquid glass’ maar dat is een beetje een bedrieglijke term. Het gaat in feite om een glaspoeder dat gemengd is met een vloeibaar polymeer. Een standaard SLA of FDM 3D-printer print een object. Dit object wordt vervolgens in een hogetemperatuuroven afgebakken waarbij de polymeer verbrandt en de glaspartikels samensmelten en transparant worden.

Met deze techniek zijn hele mooie dingen geprint, zoals een kasteelpoort, een pretzel en een zeer kleine honingraatstructuur die maar een paar millimeter groot zijn. En de resolutie zou nog fijner kunnen.

In de toekomst kan deze techniek gebruikt worden om complexe lenzen voor smartphone camera’s te printen en ook voor onderdelen voor de allernieuwste microprocessors.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …