Home 3D-Science Hybride 4D-geprint materiaal kan van vorm veranderen door warmte en licht

Hybride 4D-geprint materiaal kan van vorm veranderen door warmte en licht

2 min lezen
0

Onderzoekers aan enkele Amerikaanse universiteiten hebben een nieuw hybride materiaal ontwikkeld dat zichzelf meerdere keren in verschillende vormen kan veranderen wanneer het wordt blootgesteld aan verschillende licht- en warmtecondities.

In het onderzoek wordt gewerkt met vezels die reageren op licht en met gels die reageren op temperatuur. Op termijn zouden deze gebruikt kunnen worden in soft robotica en andere 4D-geprinte aanpasbare apparaten.

4dprinted

Dit is de volgende stap in additive manufacturing, objecten die op commando kunnen veranderen en meer verschillende functionaliteiten bieden en opdrachten aankunnen, nadat ze geprint zijn. Die vierde dimensie is die van tijd. Daarom dus de naam 4D-printing. Omgevingsstimuli kunnen licht, warmte, trillingen of magnetische velden zijn met als doel dat objecten zichzelf assembleren, opnieuw instellen of aanpassen qua vorm.

Het hybride materiaal dat dus een combinatie is van de vezels en de gel, is sterk en veelzijdig. Als een object een andere vorm kan aannemen, is het niet langer nodig om voor elke toepassing een nieuw onderdeel te maken. Het is nu dus al gelukt om meerdere gedragingen in een object te programmeren door het gebruik van een gecombineerd materiaal.

Hiermee kunnen bijvoorbeeld robots gebouwd worden die binnen in het menselijk lichaam onderzoek doen omdat ze zich kunnen aanpassen aan de omgeving. Geen scherpe hoeken of tandwielen meer, maar een zacht, vervormbaar robotje dat geprogrammeerd kan worden.

balazs1-vert

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …