Home 3D-Science 3D-printing als hulpmiddel tegen diabetes

3D-printing als hulpmiddel tegen diabetes

3 min lezen
0

Internationaal gezien zijn er inmiddels officieel 387 miljoen diabetes patiënten en de International Diabetes Federation verwacht dat dit aantal de komende twee decennia gaat stijgen naar 592 miljoen.

Type 1 diabetes kan blindheid, hartziekten, nierfalen, neuropathie, retinopathie en andere aandoeningen veroorzaken. Dit valt te voorkomen door een intensief toezicht op de glucoseniveaus met onder andere interne insulinepompjes. Maar om gezonde glucoseniveaus te behouden is constant toezicht met dure apparatuur nodig.

Dietary-changes-may-help-type-1-diabetics-keep-producing-insulin-for-longer

Dankzij onderzoek van de Oregon State University kan dit veranderen. Via 3D-printing wordt er gewerkt aan een verbeterde glucosesensor. Deze moet in combinatie met een kunstmatige alvleesklier leiden tot een goedkopere en meer comfortabele omgang met diabetes.

Glucose-sensing-design

Het patent is al binnen en er wordt reeds getest op dieren. Deze wegwerpapparaatjes doen het ongeveer een week en worden dan vervangen. De sensoren worden geprint met biomaterialen, dus van bijvoorbeeld enzymen. Door het printen van onvoorstelbaar dunne plastic ondergrondjes (zo dun als plastic keukenfolie) met het biomateriaal daar bovenop, kan er een sensor worden gemaakt die zich wikkelt om een katheter die dienst doet als het kunstmatige alvleesklier-systeem. Dit alles-in-één systeem zou nog maar op één enkel punt het lichaam binnen hoeven komen om te functioneren, terwijl de huidige systemen op vier verschillende punten het lichaam in gaan.

credit-Oregon-State-University-Gold-films-patterned-on-substrate-via-microcontract-printing-and-etching

Op deze manier zijn er dunne high tech sensoren die constant de glucoseniveaus in het bloed in de gaten houden en de gegevens sturen naar draagbare infuuspompjes die zorgen voor de juiste hormoonniveaus (insuline en glucagon) voor in de bloedbaan. Deze technologie kan ook gebruikt worden om problemen veroorzaakt door andere aandoeningen te bestrijden.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …