Home Uncategorized Nederland loopt achter in professionele 3D-printmarkt

Nederland loopt achter in professionele 3D-printmarkt

5 min lezen
0

In een recent verschenen prognose van sector banker Industrie David Kemps van de ABN Amro wordt naast een aantal uitspraken over de grootte van de internationale en nationale 3D-printingmarkt ook gesteld dat Nederland toch echt achter loopt op het gebied van de industriële 3D-printing.

ABN_infographic_3Dprinting_def-580x332

Dit is op zich niet opmerkelijk omdat dit al enkele keren eerder benoemd is op dit blog en je, waar je je ook ter wereld begeeft op 3D-printingcongressen, bepaald niet struikelt over de Nederlanders, terwijl onze buurlanden op al die beurzen, symposia, conferenties en congressen ruim vertegenwoordigd zijn.

ABN AMRO Insights, Hannie Verhoeven Fotograaf 2013

Wat wel opmerkelijk of in ieder geval interessant is, is de verdieping die ABN Amro bij monde van David Kemps verschaft. De aimabele bankier, die ook bestuurslid is van de 3D-print-vakvereniging 3Din.nl, heeft na veel gesprekken een analyse van de professionele markt in Nederland gemaakt.

Kemps verduidelijkt: “In Nederland zijn er (nog) geen fabrikanten van professionele printers. De omzet uit de verkoop van printers is dan enkel de winstmarge die distributeurs zoals Landré, Bender, Layertec, Brilliant, Palio en Kentie verdienen. Hoewel TNO en Additive Industries veel tijd stoppen in de ontwikkeling van een nieuwe industriële printer, zijn er landen met een grote voorsprong. Onze oosterburen bijvoorbeeld, met fabrikanten als EOS en Envisiontec. Of de VS, met de beursgenoteerde marktleiders 3D Systems en Stratasys. En dan zijn er nog de grote, traditionele machinefabrikanten als Trumpf, DMG Mori, Roland en Arburg. Na lang de kat uit de boom te hebben gekeken, brengen ook zij sinds vorig jaar 3D-printsystemen op de markt.

kl_schuhe_01_02

Nederland mist bovendien grote fabrikanten van vliegtuigmotoren, zoals GE, Rolls Royce en Pratt Whitney. Zij printen al op grote schaal onderdelen voor turbines. In Nederland gaat het om kleinere volumes. Zo gebruikt LUXeXcel in Goes 3D-printtechnologie voor de productie van lenzen en verwerkt ASML enkele 3D-geprinte onderdelen in haar machines. Maar de meeste Nederlandse fabrikanten zetten 3D-printing uitsluitend in voor rapid prototyping. En daar is moeilijk een directe waarde aan te verbinden.”

EOS_Automotive_Within_HeatExchanger_zoom

Er is gelukkig wel een aantal slimme regionale initiatieven aan het ontstaan die ervoor gaan zorgen dat het innovatiemes aan twee kanten gaat snijden. Voorbeeld hiervan is de 3D Makers Zone in de Metropoolregio Amsterdam die recent in het nieuws was vanwege het feit dat de Provincie Noord-Holland hier op ingezet heeft middels een kapitaalinjectie. Hier gaan zowel het bedrijfsleven als het onderwijs samen optrekkend de inhaalslag maken zodat de bedrijven met 3D-printen leren werken en tevens het personeel hiervoor opgeleid wordt door de onderwijsinstellingen.

Meer informatie en het volledige relaas over de staat van de 3D-printingmarkt is te vinden op deze pagina.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …