Home 3D-Lifestyle Nieuw wereldrecord voor grootste 3D-geprinte onderdeel

Nieuw wereldrecord voor grootste 3D-geprinte onderdeel

3 min lezen
0

Onderzoekers aan het Oak Ridge National Laboratory (ORNL) hebben in samenwerking met Boeing een zogeheten trim-and-drill gereedschap (een soort mal waarin vleugels worden gevormd via buigen en snijden) gemaakt op een enorme 3D-printer. Dit object is nu officieel door Guinness World Records uitgeroepen tot het grootste 3D-geprinte object (dat uit één deel bestaat) van de wereld.

gallery-large-02

ORNL deed er 30 uur over om het onderdeel te printen met carbonvezel en ABS-composietmaterialen. Het gereedschap meet 5,3 bij 1,7 bij 0,5 meter en weegt bijna 750 kilo en zal getest worden bij de bouw van de Boeing 777X. De 3D-printer die ervoor gebruikt is, is de Big Area Additive Manufacturing machine.

Volgens de directeur van structuren en materialen bij Boeing, Leo Christodoulou was het project een enorme stap voorwaarts: “De bestaande, duurdere metalen tooling optie die we voorheen gebruikten komt van een leverancier en kost ongeveer drie maanden om te maken met conventionele technieken. Gereedschap dat met additive manufacturing gemaakt is, zoals de 777X vleugel-vorm-mal, besparen tijd, energie, arbeid en zijn een deel van onze overall strategie om 3D-printtechnologie in belangrijke productiegebieden toe te passen.”

3D-printen

Om de titel van Guinness World Records te pakken, was het vereist dat het onderdeel het minimum van 0,3 kubieke meter overschreed.

“De erkenning door Guinness World Records vestigt de aandacht op de vooruitgang die we hebben geboekt op het gebied van grote onderdelen uit composiet”, aldus Vlastimil Kunc, de leider van ONRL’s polymeren-team. “Via 3D-printing konden we het gereedschap zo ontwerpen dat er minder materiaal voor nodig was, zonder dat het zijn functie verloor. Tevens kon het veel sneller geproduceerd worden.”

maxresdefault

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …