Home 3D-Innovation 3D-geprinte wind-telefoonoplader voor op de fiets

3D-geprinte wind-telefoonoplader voor op de fiets

6 min lezen
0

Er gaat geen week voorbij dat ik met niet verbaas dat we met de technologie van vandaag nog steeds niet een manier hebben gevonden om onze mobiele apparaten op een ​​efficiëntere, meer duurzame wijze van stroom te voorzien. Bijna iedereen gebruikt elke dag een smartphone, een apparaat dat steeds slimmer en krachtiger wordt en telkens meer kan, maar tegelijkertijd lopen we allemaal te klooien met snoertjes, stekkertjes, externe batterijen en regelmatig kampen gebruikers met het probleem dat telefoons leeg zijn op kritieke momenten.

aeroani

Ik had verwacht dat daar inmiddels wel een oplossing voor zou zijn geweest, maar tot op heden is die er dus nog niet. Een man, genaamd Jonathan Roberts, is ook geen fan van het voortdurend moeten opladen van zijn smartphone. Hij besloot er echter iets aan te doen. Aangezien hij ook een fietser is, weet hij als geen ander dat juist fietsers behoefte hebben aan een manier om hun toestel onderweg op te laden. In tegenstelling tot auto’s heb je op de fiets geen manier om via de motor/accu je toestel op te laden. Zeker lange fietstochten kunnen dagen duren, met weinig toegang tot de elektriciteit die nodig is om de batterij van een mobiel apparaat op te laden. Dit is wat hem motiveerde in de zoektocht naar een zeer uniek 3D-geprint mobiel laadsysteem dat uiteindelijk AeroCharge is gaan heten.

aerochargefeatured

Wanneer je fietst, gaat er veel potentiële windenergie verloren. Deze energie wordt verspild, tenzij het wordt benut en omgezet in elektriciteit. Wat AeroCharge doet, is het omzetten van deze potentiële energie in elektriciteit, die vervolgens kan worden gebruikt voor het opladen van een mobiele telefoon terwijl je fietst. Het circuit in het product heeft een regulator die is aangesloten op de USB-aansluiting. Dit betekent dat de smartphone zoveel stroomsterkte en spanning van de accu kan trekken als hij nodig heeft en dat het circuit de spanningshoogte zal regelen, waardoor het apparaat veilig oplaadt.

aerocharge4

De ventilatoren aan de voorzijde van het systeem, dat aan de voorkant van de fiets bevestigd is, zijn zo ontworpen dat ze maximaal gebruik kunnen maken van de wind. De bladen zijn zo ontworpen dat ze in een hoek staan die het meest aërodynamisch is.

De ventilatoren op de AeroCharge besturen elk een kleine tweevoltsgenerator die alle meeliften op elkaar om te zorgen voor maximaal vermogen en efficiëntie.

Een andere coole eigenschap van de AeroCharge is dat alle stroom die wordt gegenereerd wordt toegevoegd aan een afzonderlijke batterij. Dit maakt het mogelijk je telefoon te blijven opladen, zelfs als je bent gestopt met fietsen.

aerocharge8-1024x802

De Aerocharge bestaat voor 99% uit 3D-geprinte delen, waarvan alles behalve de elektrische componenten, schroeven en rubberen handgrepen op Roberts ‘Ultimaker 2 3D-printer worden geprint.

3D-printing stelde hem in staat snel met nieuwe prototypes te komen en de ontwerpen aan te passen. De kwaliteit van de geprinte onderdelen lag zo hoog, dat het voorlopig niet nodig is om ze op een andere manier te produceren. Snel, flexibel en goedkoop. Robert wil nu een bedrijf oprichten rond de AeroCharge, maar weet nog niet goed hoe, maar als het product in groot volume op de markt gebracht gaat worden, zal hij wel mallen gaan maken en de onderdelen laten spuitgieten. De prijs die hij in zijn hoofd heeft, ligt rond de 65 euro.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …