Home 3D-Lifestyle 3D-geprinte appartementen in roterende torens

3D-geprinte appartementen in roterende torens

4 min lezen
0

De wereldbevolking verhuist meer en meer naar steden. De snelheid hiervan doet denken aan een volksverhuizing en de verwachtingen zijn dat halverwege deze eeuw bijna 70% van de mensen in grote stedelijke gebieden zal wonen. Tel daar bij op dat vele steden een groeiend probleem hebben met hoe ze nóg meer mensen in ruimtes kunnen proppen die nu reeds erg vol zijn. De stijgende vraag naar huizen drijft de prijzen omhoog en een terugkerend patroon is dat de bestaande bewoners hun wijken uit gedreven worden waar ze altijd hebben gewoond omdat ze het niet meer kunnen betalen er te wonen. Deze mensen strijken vervolgens weer neer op minder aantrekkelijke locaties terwijl degenen die het kunnen betalen zich vestigen in de mooiere delen.

3dp_movable_building1-e1429452291711-860x1024

In Amerikaanse steden zie je nu al veel private initiatieven die de draad oppakken waar de overheid hem door geldgebrek kwijt is geraakt. Voor de happy few, dat wel. Dus alleen in de wijken van de rijken worden de straten nog goed onderhouden en rijden bussen die van en naar bedrijven gaan waar de bewoners werken.

Een innovatieve industrieel ontwerper heeft nu een concept voor een appartementencomplex bedacht waarbij elk huis langzaam roteert volgens een van tevoren vastgesteld schema zodat iedereen die er woont even lang het mooie uitzicht kan hebben als de andere bewoners. Het concept heet ‘Turn to the Future’ en behelst een egalitaire woonomgeving waar niemand bovenop een ander woont. Niet voor altijd in elk geval.

3dp_building_views-1024x342

Het gebouw werkt heel simpel. Elk appartement zit op een spiraalvormig spoor dat het langzaam omlaag kan sturen met een snelheid die kan worden ingesteld door de bewoners zelf. De toren zou langzaam moeten gaan draaien en elk appartement gaat rustig aan omlaag naar de onderkant van de 27-verdiepingen tellende toren. Zodra een appartement de bodem bereikt heeft, tilt een kraansysteem het terug naar boven zodat het proces opnieuw kan beginnen.

3dp_building_tracks-300x192

De appartementen bewegen zich dus voort op een soort achtbaan-achtige sporen die bestuurd worden met infraroodsensoren met verscheidene bewegings- en remsystemen. Zodra een appartement is aangekomen bij zijn rustplek, wordt het automatisch weer aangesloten op de energie-, water- en afvalsystemen. Het is de bedoeling dat de appartement geproduceerd gaan worden met 3D-printingtechnologie om zo te kunnen werken met lichtgewicht materialen zoals aluminium, stijl, carbon en buigbaar beton. Zo kan ook met bijzondere vormen gewerkt worden. Zonnepanelen moeten voor stroom gaan zorgen.

 

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …