Home 3D-Innovation Nieuwe gigantische vliegtuigmotor van Boeing vol met 3D-geprinte onderdelen wordt nog dit jaar getest

Nieuwe gigantische vliegtuigmotor van Boeing vol met 3D-geprinte onderdelen wordt nog dit jaar getest

5 min lezen
0

We berichtten al eerder over de nieuwe vliegtuigmotoren van GE die in ontwikkeling zijn en door middel van 3D-printing sneller met nieuwe prototypes, eindproducten en onderdelen te komen. De ontwikkeling van de nieuwe GE9X vliegtuigmotor komt inmiddels weer een stapje dichterbij.

De GE9X motor is zo groot als de vliegtuigromp zelf en heeft een gigantische turbofan die gemaakt is van lichtgewicht koolstofvezel door middel van 3D-printing. Deze GE9X motor is bedoeld voor de nieuwe Boeing 777x, de grootste jet uit zijn soort.

Ondanks zijn grootte is deze nieuwe motor schoner, stiller en zuiniger dan al zijn voorgangers. Naar buiten kwam in ieder geval dat dit jaar de eerste test(vlucht) plaats zal vinden. Echter zal je nog tot 2020 geduld om ook daadwerkelijk in een toestel te stappen die je met deze innovatieve motoren naar je bestemming zal brengen.

De nieuwe aërodynamische motorbladen zijn gemaakt van koolstofvezel en dus veel lichter dan titanium waar normaal gesproken de bladen van worden gemaakt. Bovendien is de complete aerodynamica van de bladen verbeterd door middel van nieuwe 3D-design software.

Door een verbeterde luchtcompressor met een compressorratio van 27:1 verbrandt de GE9X tien procent minder brandstof dan zijn voorganger waardoor het vliegtuig goedkoper vliegt en beter is voor het milieu.

Lucht wordt naar de verbrandingskamer gevoerd die onder andere gemaakt is van composiet materiaal van keramiek. Zo kan de motor de temperaturen aan die kunnen oplopen tot meer dan 1300 graden celsius. Met traditionele metalen zou dat onmogelijk zijn.

De neus van de GE9X bestaat uit slechts een onderdeel. Normaal gesproken bestaan dit soort comlexe motorneuzen er ongeveer twintig onderdelen. Door deze complexe neus uit een onderdeel te 3D-printen in chroom-cobalt poeder gaat de neus maar liefst vijf keer langer mee.

De neus is niet het enige wat 3D-geprint is in deze innovatieve nieuwe motor van GE. De GE9X is namelijk zo ontzettend sterk dat als de stuwkracht van deze motor op conventionele luchtbladen van nikkel zouden komen te staan deze het geheid zouden begeven. Deze worden daarom 3D-geprint met een poeder van titanium-aluminide waardoor deze onderdelen lichter, sterker maar vooral ook tegen hogere temperaturen kunnen.

Niet zo gek dus dat GE met 3D-printing bezig is. Het bedrijf kocht vorig jaar daarom het Duitse Concept Laser, een van de marktleiders op het gebied van metaalprinting.

GE wil de markt voor metaal 3D-printing voor aerospace domineren en heeft met deze GE9X in ieder geval de perfecte showcase, zo lijkt het. Even de tests afwachten natuurlijk.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…