Home 3D-Innovation Michelin zet in op 3D-geprinte banden zonder lucht

Michelin zet in op 3D-geprinte banden zonder lucht

4 min lezen
0

We schreven al eerder over het joint venture partnership dat bandenfabrikant Micheling aanging met de Franse machinebouwer Fives om 3D-metaalprinters te bouwen. Het bedrijf kwam deze week naar buiten met meer nieuws omtrent die samenwerking. Het idee is om een nieuwe slimme band te produceren, eigenlijk een soort band en wiel ineen. 3D-geprinte banden waar geen lucht in zit en die de hele levensduur van de auto meegaan. Wow, dat klinkt veelbelovend!

Deze conceptband, genaamd Vision, is meer een wiel dat in een band geïntegreerd zit. Op die manier denkt Michelin met een product te komen dat zowel heel duurzaam als slim is. De Vision is op maat maakbaar, dat is al heel interessant, maar bovendien luchtloos, connected, oplaadbaar en volledig organisch. Een aantal van de gerecyclede biologische materialen die worden gebruikt om de band te 3D-printen: karton, blikjes, natuurlijke rubber, stukjes oude band, bamboe, papier, plastic afval, gebruikte metalen en zelfs sinaasappelschillen. Ook peuken? Waarom niet.

Door deze materialen te gebruiken vermindert Michelin direct ook haar ecologische footprint. Door biomimicry in te zetten bij het design, verkrijgt Michelin een zeer lichte en efficiënte structuur en door 3D-printen te gebruiken als productiemethode wordt er ook nog eens geen materiaal verspild. De honingraatstructuur lijkt op de structuur van koraal. Een stijf middengedeelte dat steeds wat zachter wordt naarmate je dichter bij de rand komt. Je kunt met de 3D-geprinte banden bovendien geen lekke band krijgen, zowel vanwege het design als door het feit dat er geen lucht in zit.

In de conceptband zitten sensoren die meegeprint worden die in real time de staat van de banden monitoren en informatie over de banden doorgeven via een app. Gebruikers kunnen ook de app gebruiken om een afspraak te maken met Michelin om de band te laten opladen of het profiel te laten wijzigen (bijvoorbeeld voor winter- of zomerbanden).

Grappig concept, en ook heel nuttig. Als dit allemaal gerealiseerd wordt, zijn deze 3D-geprinte banden een absolute gamechanger!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …