Home 3D-Lifestyle 3D-geprint beeld van 100.000 gerecyclede flessen van plastic zwerfafval

3D-geprint beeld van 100.000 gerecyclede flessen van plastic zwerfafval

6 min lezen
0

Het 3D-printen van het grootste beeld van plastic zwerfafval is begonnen. Dit project, genaamd de Plastic Madonna, heeft als doel om de bewustwording bij het grote publiek te verhogen en in het verlengde daarvan gedragsverandering te realiseren. Opdat we veel bewuster om zullen gaan springen met plastic.

Meer en meer plastic afval komt terecht in onze oceanen en zeeën. Door de effecten van verwering, zonlicht en golfwerking, valt dit plastic uit elkaar in kleinere deeltjes. Dit leidt tot ernstige vervuiling. De oceanen bezetten 72% van het aardoppervlak en ze zijn onze belangrijkste bron van zuurstof. Kunststofafval wordt gedumpt door industrieën en steden en vindt zijn weg naar de zee via rivieren, kanalen en havens.

Plastic in oceaanomgevingen is dodelijk voor veel zeedieren en het wordt niet biologisch afgebroken.

Als gevolg van de afbraak en fragmentatie van plastic in kleinere deeltjes is oceaanwater getransformeerd in een soort van wereldwijde microplastic soep of plastic soep. Bovendien komen er giftige stoffen vrij uit het plastic. Allerlei organismen die in of uit de zee leven – zelfs de kleinste zoöplankton – krijgen plastic afval en microplastic binnen.

Dit resulteert er in dat het vaak giftige afval onze voedselketen betreedt.

Tegen deze achtergrond wil deStichting Klean een halt toeroepen aan de toenemende plasticvervuiling van maritieme omgevingen. Met hun visie The Power of One willen ze een beroep doen op de kracht van de massa. Als iedereen zijn bijdrage levert door heel eenvoudig wat op te ruimen, bereik je al heel veel. 

We schreven in 2015 al over dit project, dat toen gekoppeld was aan de Olympische Spelen. Hoe is dit verder verlopen? Initiatiefnemer Peter Smith: “We kregen dit, omdat de techniek er toen nog niet klaar voor was, niet op tijd af. In samenwerking met Dopper is toen besloten er een beeld van te maken dat meer past bij Rio, een soort van praalwagen-gevoel.”

Hoe staat het er nu voor met de Madonna?

Smith: “We hebben dus plastic zwerfafval verzameld volgens ‘the power of one’. We hebben 200 verzamelbakken door heel Nederland geplaatst en vroegen mensen om één stukje plastic zwerfafval aan ons te doneren. Zodoende hebben we een flinke hoeveelheid plastic bij elkaar gekregen. 100.000 petflesjes gered van de Plastic Soup, dit is 2.500 kilo. ”

“Dit ingezamelde plastic (PET-materiaal) is gerecycled door Morssinkhof tot Gpet-granulaat. We maken hiermee een moderne versie van het paard van Troje – we willen mensen bereiken die anders niet te bereiken zijn omdat ze niet bereikt willen worden (met berichten over duurzaamheid). In ons beeld zit een boodschap verstopt die de harten van mensen verovert.”

Op onderstaande afbeelding kun je de eerste ‘stukjes’ van het beeld al zien.

“Het beeld wordt 12 meter lang, 7 meter breed en 4 meter hoog en wordt in 132 stukken geprint. We printen het met de printer van vanPlestik, die rechtstreeks met granulaat kan printen.”

“Waarom we dit doen? Om de grootste paradigma-shift in de geschiedenis van de mens mogelijk te maken – we geloven nu dat iets kleins doen geen zin heeft. Als we gaan geloven dat er nooit iets te klein is om het verschil te maken dan gaan we een mooie toekomst tegemoet.”

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …