Home 3D-Lifestyle 3D-geprint Madonna-beeld van gerecyclede flessen

3D-geprint Madonna-beeld van gerecyclede flessen

5 min lezen
0

Voor de Olympische Spelen van Rio in 2016 wordt momenteel keihard gewerkt aan het 3D-printen van een 4 meter lang standbeeld van de Madonna dat gemaakt wordt van 100.000 plastic literflessen.

Een van de grootste vervuilingsproblemen waar onze maatschappij momenteel mee te maken heeft, naast het broeikaseffect, is de grote aangroei van plastic afval die in onze oceanen drijft. Dit wordt ook wel de plastic soep genoemd. En elk jaar komt hier maar liefst 8 miljoen ton plastic bij! Dat is naar schatting ongeveer 3% van al het plastic dat er per jaar geproduceerd wordt in de wereld. Op dit moment drijft er zo’n 500 miljard kilo plastic rond.

l4

Dit moet wel impact hebben op het ecosysteem en dat is ook zo. In de tv-serie Beagle: In het kielzog van Darwin, vertelde Redmond O’Hanlon ons al uitgebreid over alle gevolgen voor het milieu. Bedrijven zoals Dopper zijn zelfs ontstaan in reactie op deze problemen. Het Nederlandse waterflesjesmerk probeert consumenten ertoe te bewegen nooit meer PET-flesjes aan te schaffen en weg te gooien door hun designflesjes overal mee naartoe te nemen.

Benjamin_dWvZ_reparatie-web-crop-1024x335

Dopper werkt ook mee aan het Madonna-project dat bedacht ik door de Nederlandse kunstenaar Peter Smith die wilde mee helpen om de plastic soep terug te dringen. Smith is een campagne begonnen om 100.000 PET-flessen in te zamelen zodat hij een 3D-geprint standbeeld kan maken van de Madonna. En wel de Madonna Met Kind zoals die ooit is gebeeldhouwd door Michelangelo in marmer in de 16e eeuw.

Peter-smith-ik-ben-klean-1024x439

Overal in Nederland staan plastic bakken waarmee Smith PET-flessen inzamelt die mensen van de straten hebben opgeraapt. Tot nu toe staat hij op 9.255 flessen, dus zit hij pas op zo’n 10% van zijn doel. Tevens vraagt Smith donaties van 1 euro per persoon om de kosten van het project te dekken.

PM_rio_copacabana_beach_a-1024x609

Als hij de flessen ingezameld heeft, gaat hij ze gebruiken als grondstof voor meerdere 3D-printers. Het model van het beeld, dan nog steeds gemaakt moet worden, zal worden opgedeeld in 1.000 delen zodat elk deel past op de bouwplaat van een gewone 3D-printer. Zodra ze geprint zijn, zullen alle delen aan elkaar gemaakt worden. Het Nederlandse 3D-printconsultancybedrijf 3D Makers Magic helpt en denkt ook mee aangezien het ervaring heeft in het 3D-printen van grote kunstwerken die in blokken worden opgedeeld en geprint en later weer in elkaar gezet.

l2

Als het hele beeld in elkaar zit, en het zal zo’n vier meter lang worden, wil Smith het op het strand van Rio de Janeiro neerleggen voor de Olympische Spelen van 2016, die plaatsvinden van 5 – 21 augustus.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …