Home 3D-Science Will.i.am van 3D Systems: ‘Mensen printen wordt mogelijk’

Will.i.am van 3D Systems: ‘Mensen printen wordt mogelijk’

5 min lezen
0

Waaaaat!? Mensen 3D-printen?? Wat voor gras heeft Will.i.am nu weer gerookt? Toegegeven, het is een krasse uitspraak, maar bezien in het licht van de ontwikkelingen en vooruitgang op technologisch gebied is het niet zo gek als je zou denken.

Je weet waarschijnlijk dat de snelheid van de technologische vooruitgang almaar toeneemt. Zo zullen we waarschijnlijk even veel vooruitgang in de komende tien jaar zien als we in de afgelopen 30 jaar bij elkaar gehad hebben. Dit versnelde tempo van de ontwikkeling in de technologie zal uiteindelijk leiden tot een wereld die de meeste van ons vreemd zal voorkomen.

will.i.am

3D-printing is binnen dit speelveld van technologische ontwikkelingen inmiddels uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende en snelst ontwikkelende.

Je kunt je afvragen hoe snel 3D-printen zich in de komende decennia zal ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het 3D-printen van organen voor transplantatie. Wat dacht je van het 3D-printen van auto’s of zelfs vliegtuigen? Of waarom niet meteen hele levende organismen?

http://www.dreamstime.com/-image2463382

Dat klopt, op een dag, in de niet al te verre toekomst kunnen we hele levende organismen 3D-printen, zelfs hele mensen. Tenminste, als we de Chief Creative Officer van 3D Systems, de entertainer Will.i.am, mogen geloven.

Hij zei dit in een interview met Dezeen als antwoord op de vraag hoe 3D-printing gaat veranderen:

“Ik ga iets controversieels zeggen. Uiteindelijk zullen we in staat zijn mensen te 3D-printen. Dat is eng. Ik zeg niet dat ik het ermee eens ben, ik zeg alleen maar wat gebaseerd is op feiten en op plausibele groei in technologie en de wet van Moore.

Dat we nu kunnen 3D-printen in plastics, is geweldig. We kunnen printen in aluminium, met grotere machines en dat is ontzagwekkend. We kunnen printen in titanium, dat is freaking crazy en geweldig. We kunnen printen in staal, dat is freaking hardcore. Je kan printen in chocolade, en dat is te gek. Je kan printen in freaking eiwit, je kan freaking vlees maken. Je kan printen in leer. Je kan een lever printen.

will-geek

Dus als je een lever of een nier kunt printen. Sorry hoor, maar dan gaan we ooit in staat zijn om een ​​hele freaking persoon te printen. En dat is eng. En ik zeg niet dat ik het ermee eens ben, maar plausibele groei zou er logisch gezien toe moeten kunnen leiden dat er met meerdere machines die printen in verschillende materialen, je een combinatie van materialen kan printen. Dit gaat nog lukken in onze tijd.”

Frankenstein

Er zijn de komende decennia nog wel wat obstakels die weggenomen moeten worden voordat we mensen kunnen printen. Binnen de komende tien of twintig jaar, zal bijna elk menselijk lichaamsdeel printbaar worden via bio-inkt. Het belangrijkste deel van het menselijk lichaam – de hersenen – is een stuk moeilijker vanwege het ingewikkelde web van synapsen en neurotransmitters. De andere remmende factoren worden overheden en religieuze groeperingen, die de vooruitgang op morele gronden kunnen blokkeren.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …