Home 3D-Innovation Vers getapt bier in het vliegtuig dankzij 3D-printing

Vers getapt bier in het vliegtuig dankzij 3D-printing

3 min lezen
0

Hoppa! We hebben als Nederlanders weer iets om trots op te zijn. KLM serveert namelijk door een samenwerking met Heineken als eerste ter wereld in het vliegtuig vers bier van de tap!

En dat is best een prestatie, want het is namelijk best wel lastig om in een omgeving met cabinedruk en op 11 kilometer hoogte een biertje te tappen. Helemaal omdat de ‘normale’ techniek die we hier op de grond gebruiken niet is toegestaan in een vliegtuig.

klm-debuts-first-ever-3d-printed-inflight-draught-beer-trolley-1

Zo wordt bier normaal gesproken met behulp van flessen CO2 getapt, maar dat is in vluchten vanwege veiligheidsredenen verboden. Een nieuwe manier van tappen was dus noodzakelijk. En die nieuwe manier is tot stand gekomen door 3D-printing!

Na veel onderzoek en verschillende prototypen kwamen KLM en Heineken met een innovatief 3D-geprint BrewLock vat. Deze gebruikt luchtdruk in plaats van CO2 om op grote hoogte in het vliegtuig biertjes te kunnen tappen. Met behulp van 3D-printing werden de speciale benodigde onderdelen voor deze nieuwe BrewLock technologie gefabriceerd. Dit systeem brengt de juiste druk op het vat en compenseert de negatieve cabinedruk aan boord.

klm-debuts-first-ever-3d-printed-inflight-draught-beer-trolley-2 schermafbeelding-2016-09-11-om-18-23-25

Door de hoge kosten van deze custom-designed trolley is er op dit moment nog maar één exemplaar beschikbaar. Dat betekent helaas ook dat het tapbier alleen in bepaalde World Business Class cabines van een select aantal vluchten wordt geschonken. Dat blijkt ook wel uit onderstaande nieuwe geestige reclamespot van KLM die deze nieuwe innovatie inluidt.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…