Home 3D-Printen Vaupell gebruikt 3D-printen om complexe vliegtuiginstallaties te creëren

Vaupell gebruikt 3D-printen om complexe vliegtuiginstallaties te creëren

5 min lezen
0

Dankzij een recente casestudy van Vaupell, zien we hoe 3D-printen ook het gieten transformeert, een techniek die meer dan 5000 jaar in gebruik is. Historisch gezien is het gietproces erg traag en kostbaar, maar 3D-printen en gieten komen steeds dichter bij elkaar.

Vaupell maakt al 70 jaar onderdelen en subassemblages voor de ruimtevaartindustrie, dus dit bedrijfs is absoluut niet onbekend met innovatie. Nu, met behulp van QuickCast door 3D Systems, kan het Vaupell-team veel lagere volumes van zeer complexe onderdelen veel sneller en beter produceren; met behulp van QuickCast kan een onderdeel met een diameter van 66 cm in een paar dagen worden gemaakt voor een kostprijs $6.000 tot $15.000. Vergelijk dit met traditioneel gieten: dat duurt maanden en kost honderdduizenden dollars.

Het 3D-printen wordt uitgevoerd op de 3D Systems ProX 800, dat een groter printvolume van 650 x 750 x 550 mm en een grote flexibiliteit en snelheid biedt.

“Het grote bouwplatform is een enorm voordeel ten opzichte van andere machines,” zegt Austin Wong, Rapid Prototyping Manager voor Vaupell. “Je kunt een groter stuk in één ronde doen, dat op een kleinere machine twee printrondes zou kosten. Niet alleen produceer je zo meer in minder tijd, maar grotere onderdelen verminderen de arbeidskosten – hoe minder stukken, hoe minder lassen.”

De ProX 800 biedt ook nauwkeurigheid op 0,025-0,05 mm per cm deeldimensie.

“De ProX 800 geeft ons hoge kwaliteit zijwanden, betere toleranties, en dat grote printbed. We besparen tijd op de afwerking na het printen, omdat de afwerking van de harsen zo goed is en het bespaart ook tijd dat je geen onderdelen in twee delen hoeft op te bouwen en te binden,” zegt Wong.

QuickCast gieten effent het pad voor bedrijven zoals Vaupell om onderdelen te maken die anders niet mogelijk zouden zijn, samen met het maken van complexe gietstukken die voorheen tot twee jaar konden duren om te perfectioneren.

“Veel van deze onderdelen gaan naar jet turbines, waar ze perfect moeten zijn,” zegt Wong. “Het verkrijgen van sommige van deze contouren die met wasgereedschap zijn gegoten, zou zeer duur zijn met bovendien lange aanlooptijden.”

In één project maakte het Vaupell-team 20 onderdelen in minder dan drie dagen.

“Een groot voordeel van QuickCast ten opzichte van wasgereedschap is dat je alleen metaalkrimp hoeft te berekenen. QuickCast-patronen zijn veel nauwkeuriger en kunnen een betere tolerantie behouden dan elk wasgereedschap,” zegt Wong. “Als bij andere giettechnieken de hars niet helemaal kan verbranden, zou de klant een groot probleem hebben”, zegt Wong. “De volledige uitbranding en netheid van de uitbranding die door CastPro Free wordt geleverd, zijn absoluut key voor het bieden van topkwaliteit.”

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …