Home 3D-Culture & Design Unieke en zeer fraaie 3D-geprinte metalen bestek-sets

Unieke en zeer fraaie 3D-geprinte metalen bestek-sets

5 min lezen
0

Metaalprinten bestaat al een tijdje maar de laatste tijd vinden er toch steeds meer ontwikkelingen plaats, zowel aan de machinekant als aan de materialenkant. Liquid Metal Jetting is een technologie die bijvoorbeeld steeds vaker in het nieuws komt en die een zeer goed alternatief voor Laser Sintering begint te worden.

Duidelijk is in ieder geval dat met elke ontwikkeling de mogelijkheden groter worden. Alle verschillende metaal 3D-printmethoden hebben met elkaar gemeen dat ze een belangrijk voordeel hebben ten opzichte van traditionele metaalproductiemethoden. Standaard metaalproductietechnieken zijn nog steeds erg beperkt in de gevarieerdheid qua geometrieën die ze aankunnen.

Maar met metaal 3D-printing kan bijna elke geometrie die de ontwerper kan bedenken ook daadwerkelijk gemaakt worden. Metaal 3D-printen werkt vaak op de fantasie en leidt soms tot sciencefiction-achtige ideeën, maar de technologie bestaat gewoon en wordt steeds meer onmisbaar in de fabricage van complexe raketmotoronderdelen tot revolutionaire medische apparaten.

ice_breaker_slide1_731x454

We zien daarnaast steeds meer bedrijven en ontwerpers die zich storten op allerlei designproducten die nu voor het eerst in metaal uitgevoerd kunnen worden. De misschien wel bekendste 3D-ontwerper van de wereld, Janne Kyttanen, die bij 3D Systems werkt als Creative Director, komt nu met een zeer fraaie bestek-set die door hem ontworpen is en 3D-geprint is met 3D Systems’ nieuwste metaalprintproces Direct Metal Printing (DMP). Deze bestek-set, Ice Breaker genaamd, is geïnspireerd op de complexe geometrieën en symmetrie van ijs dat breekt en versplintert.

3dsystems_logo5047_10626596-300x169

Door gebruik te maken van 3D-printing kon Kyttanen vormen produceren die anders niet mogelijk waren geweest. Het DMP-proces werkt voor het grootste gedeelte net als de meeste andere metaal 3D-printingprocessen, waarbij een dun laagje metaalpoeder op een printbed wordt gelegd. Het verschil is dat dit poeder niet alleen met een laser aan elkaar wordt gesmolten, maar dat de hogeprecisie-laser vervolgens ook elke laag weer aan elkaar smelt. Hier wordt het poeder compleet gesmolten en bindt elke laag automatisch aan de andere.

3dp_flatware_1

De metalen objecten die gemaakt worden met DMP hebben een hoge dichtheid met een homogene microstructuur en al de geproduceerde onderdelen hebben een dichtheid van 99,98%. Omdat de onderdelen letterlijk samengesteld worden uit kleine korreltjes metaalpoeder, hebben ze een ruwe, schuurpapierachtig oppervlak. Deze onderdelen kunnen echter gemakkelijk gepolijst worden waardoor ze volledig glad worden en niet meer te onderscheiden zijn van traditioneel geproduceerde metalen onderdelen.

3dp_flatware_banana-e1438771270541-300x231

Kyttanen maakte de Ice Breaker collectie in RVS, omdat het gebruikt wordt met eten. Ze kunnen met DMP echter ook produceren in aluminium en titanium en binnenkort nog andere metalen. Het enige nadeel tot nu toe is dat de producten die eruit komen bepaald niet goedkoop zijn. Dit gaat pas veranderen als meer mensen ermee gaan werken waardoor de volumes toenemen en de technologie verder ontwikkeld kan worden zodat de prijzen kunnen dalen.

3dp_flatware_unpolished-300x300
Ruw en ongepolijst zoals ze uit de DMP-machine komen

banner_ice_breaker_482x467

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …