Home 3D-Printen ‘Trump’s muur kan vier keer zo snel 3D-geprint worden en voor slechts 60% van de huidige kosten’

‘Trump’s muur kan vier keer zo snel 3D-geprint worden en voor slechts 60% van de huidige kosten’

5 min lezen
0

Betonprinten is aan een heuse opmars bezig. In landen al China en Dubai worden al bijna dagelijks 3D-geprinte gebouwen uit de grond gestampt. Ook in Nederland zijn verschillende partijen goed bezig. Zo wordt er onder andere bij TU Eindhoven al sinds 2015 met kingsize betonprinters geprint bij bouwkunde.

Maar Ma Yihe, de oprichter van het Chinese en misschien wel het meest succesvolle betonprintbedrijf WinSun, doet nu wel een zeer opmerkelijke uitspraak. In een recent interview met de South China Morning Post zegt de betonprintexper: “Donald Trump kan zijn muur veel goedkoper en in minder dan een jaar tijd bouwen. Dat kunnen wij zeker weten voor hem realiseren. En waarschijnlijk rond de zestig procent goedkoper dan de nu geraamde kosten en drie tot vier keer zo snel.’

Een grap? Het lijkt er niet op. Deze uitspraak blaakt in ieder geval van het zelfvertrouwen en klinkt als een interessante aanbieding aan de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten.

Het is duidelijk dat met dit statement de oprichter van WinSun aangeeft te geloven dat zijn 3D-printtechnologie een goedkope en snelle oplossing is voor de meest bizarre verkiezingsbelofte ooit gedaan door een Amerikaanse president.

En de kosten zestig procent verlagen is niet zo’n gek idee. Want voor degene die nog nooit hebben nagedacht over wat zo’n muur van Trump moet kosten raad ik aan onderstaande hilarische video te bekijken van ‘Last Week Tonight with John Oliver’.

De zeer innovatieve betonprinter van WinSun is maar liefst veertig meter lang, tien meter breed en kan constructies printen met een hoogte van bijna zeven meter. Door deze grootte worden de onderdelen binnenshuis geprint bij WinSun. De geprinte onderdelen worden vervolgens per transport naar de bouwplaats gebracht. Dit zorgt ervoor dat luchtvochtigheid en andere weersomstandigheden geen invloed hebben op het materiaal. Bovendien scheelt deze manier van bouwen ook een hoop overlast door lawaai doordat het beton niet gestort wordt op de bouwplaats.

Slechts honderd mensen binnen het bedrijf zijn getraind om de betonprinter te hanteren. WinSun wil dan ook niet teveel prijs geven. Het bedrijf heeft voor de printer alleen al 129 internationale patenten vastgelegd met betrekking tot de onderdelen zoals de nozzle, het materiaal en meer.

Zo heeft het Chinese innovatieve bedrijf een ‘betoninkt’ ontwikkeld van honderd procent gerecycled materiaal afkomstig van bouwafval en andere industriële afvalstromen. En net als de meeste andere 3D-printtechnieken is ook die van WinSun in staat constructies te bouwen die veel minder materiaal nodig hebben dan bij traditionele bouwtechnieken, namelijk dertig tot zestig procent minder. Ma Yihe gaf ook aan het veel sneller te kunnen (vijfitg tot zeventig procent) en goedkoper te kunnen.

Mocht The Donald dus serieus werk willen maken van die muur, dan is het verstandig om toch even met China te bellen. Die zijn overigens al wereldberoemd door een muur: The Great Wall (seriously…it’s great).

Bron: 3Ders.org

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…