Home 3D-Printen Tien meter lange 3D-geprinte scheepsromp

Tien meter lange 3D-geprinte scheepsromp

4 min lezen
0

Er worden heel wat modelschepen geprint. Voor modelbouwenthousiastelingen is dat zeker leuk, voor architecten en ingenieursbureaus en scheepsbouwers zelfs heel handig en veel goedkoper, sneller en vaak mooier dan handmatig. Waar het helemaal interessant wordt, is als er hele schepen geprint kunnen worden. In theorie kan iedereen dan zijn eigen bootje maken. Zover is het nog niet, maar de Duitse jacht- en motorbootbouwer HanseYachts heeft nu in elk geval wel aangekondigd dat het 3D-printtechnologieën heeft geïntegreerd in haar jacht-ontwerp en -productie.

hans-1-e1464613234963

Het bedrijf, dat pas in 1990 is opgericht en dus geen lange geschiedenis heeft van zeilboten die de wereldzeeën veroverden, is inmiddels toch al uitgegroeid tot een van de grootste zeewaardige zeiljachtenbouwers ter wereld. Het bedrijf heeft besloten om de mogelijkheden van 3D-printen te gaan gebruiken voor het maken van een tien meter lange scheepsromp voor haar nieuwste jacht, de Hanse 3D15. De 3D-geprinte scheepsromp is al drie jaar in ontwikkeling, want er moest natuurlijk wel eerst een 20 meter lange 3D-printer voor gebouwd worden.

Na uitgebreid onderzoek is het bedrijf nu klaar om haar tien meter lange 3D-geprinte romp te produceren en dus met een revolutionair schip te komen. De romp zal gemaakt worden van een filament op basis van hout, dat voor 60% bestaat uit gerecycled hout en een polymerachtig bindmiddel.

Hanse_675_2016_Exterior_IMG_9774_v2_007_compressed

De hoofd ingenieur van de afdeling voor toekomstige ontwikkelingen bij HanseYachts, Karl Dehler, zegt: “De nieuwe Hanse 3D15 zal dus een houten jacht zijn. Met deze nieuwe romp-print-productiemethode willen we niet alleen stevigere rompen produceren, maar ook de productietijden significant verkorten zodat we de grote vraag bij onze klanten aankunnen. Tevens kunnen we hiermee veel beter individualiseren voor onze klanten.”

HanseYachts is mede zo groot geworden omdat ze snel nieuwe technologieën in schepen bouwen omarmden. In de jaren ’60 geloofde de scheepvaartindustrie totaal niet in glasvezel als bouwmateriaal voor schepen. HanseYachts omarmde dit als een van de eerste in de markt en heeft daar geen spijt van gekregen. Nu zijn ze er weer heel vroeg bij met 3D-printen op grote schaal.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …