Home 3D-Innovation Aerosint is SLS-printer die multimaterial objecten kan produceren

Aerosint is SLS-printer die multimaterial objecten kan produceren

4 min lezen
0

In België wordt een 3D-printer ontwikkeld die 3D-print volgens de SLS-techniek, maar die een aantal nadelen van deze techniek oplost. Althans, dat belooft het bedrijf Aerosint, dat in het bezit is van een aantal patenten die veelbelovend lijken. Uiteraard is het nog maar afwachten of de machine ook ooit werkend op de markt komt, dus voorlopig moeten we nog kiezen tussen de EOS-achtigen op SLS-gebied of de HP’s als je de voordelen van MultiJet Fusion prefereert.

3D-printen met Selective Laser Sintering is een methode met voors en tegens. De grootste nadelen van veel machines zijn de kosten, bouwvolume en het feit dat er vaak in maar een kleur en materiaal geprint kan worden. Voordelen zijn onder andere dat er in hoge precisie en finishing geprint kan worden, goede kwaliteit en objecten vaak geschikt zijn voor eindgebruik.

In België is al decennialang sprake van een gunstig klimaar voor innovaties met nieuwe technologie. In de regio Leuven is die innovatie jarenlang gestimuleerd, hetgeen er onder meer toe heeft geleid dat Materialise er ooit het licht zag en doorbrak. De nieuwste Belgische belofte is een Waalse (Luik): Aerosint. De oprichters streven naar het oplossen van een paar problemen in de SLS-technologie.

SLS-printing leidt tot veel waste

Hun nieuwe poederbedtechnologie die SLS-achtig aandoet, heeft als grote voordelen dat hij multimaterial mogelijk maakt en derhalve ook meerkleurigheid aankan en tevens de waste van het SLS-printproces tackelt. Heel veel materiaal wordt namelijk bij SLS niet verwerkt in het eindobject maar kan doordat het tijdens het printproces is achteruitgegaan, niet meer opnieuw worden gebruikt. Aerosint werkt aan de mogelijkheid om te werken met een ander, goedkoop materiaal voor de support, zodat het duurdere materiaal alleen voor de print wordt gebruikt.

Weinig verspilling van materiaal is mooi, zeker als je met duurdere materialen gaat werken. Dat maakt het mogelijk om met een bredere range aan materialen te werken. Volgens Aerosint kan de machine binnen een bepaalde laag bepalen welke voxels uit welk materiaal staan via een speciale deponeringstechniek. De dispenser bestaat uit meerdere vaatjes materiaal en legt de lagen neer volgens een bepaald patroon qua materialen. De machine schijnt veel materialen aan te kunnen, waaronder tal van polymeren, keramische materialen, en zelfs verschillende metalen.

De 3D-printer van Aerosint schijnt er 2 seconden per laag over te doen, ook dat klinkt goed. Tot op heden is er dus alleen nog een prototype-machine die in house staat, verder is het nog afwachten.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …