Home 3D-Gear Searious Business wil via 3D-printing plastic afval omzetten in nieuwe producten

Searious Business wil via 3D-printing plastic afval omzetten in nieuwe producten

5 min lezen
0

Ocean Ambassador Willemijn Peeters en wethouder Joost Reus openden donderdag 22 september de eerste ´Living Ocean´ productielijn ter wereld in Culemborg. Hiermee is een wezenlijke stap naar een oceaan zonder plastic gezet. Bedrijven van het industrieterrein in Culemborg leverden hun overtollige plastic aan en daar worden nu lokaal nieuwe plastic producten voor diezelfde bedrijven van gemaakt. Circulaire economie in de praktijk gebracht.

Opening Living Ocean Productielijn

Om te komen tot een heuse ‘Living Ocean’ productielijn was een geheel vernieuwende aanpak nodig. Willemijn Peeters van Searious Business bracht allereerst in kaart waar behoeften en mogelijkheden lagen. Met name bij meubelbedrijven Gispen en Van Drenth, maar ook bij ondernemersvereniging KCB ontstond meteen enthousiasme voor de bedrijfskansen met deze opzet.

Door het plaatsen van allerhande plastic verwerkingsmachines kunnen Culemborgse bedrijven via een ‘Living Lab’ vrijuit experimenteren met diverse soorten gebruikt plastic. De lokaal gerecyclede producten moeten zoveel mogelijk ten goede komen aan diezelfde Culemborgse bedrijven.

Opening Living Ocean Productielijn

Schone oceaan
Het uiteindelijke doel is dat de bedrijven geen plastic afval meer produceren en er dus ook geen plastic in de oceanen terecht komt. Culemborg Circulair begint daarom aan de bron: Culemborgse bedrijven ontdekken samen wat mogelijk is in termen van plastic vermijden, opnieuw gebruiken, recyclen, en producten en processen herontwerpen, zodat ze minder plastic verspillen. Deze unieke vorm van co-creatie zorgt voor meer betrokkenheid en draagvlak voor een van de meest urgente uitdagingen in de wereld: de zorg voor een schone oceaan, zonder plastic soep.

Opening Living Ocean Productielijn

Opening Living Ocean Productielijn

Eerste ter wereld
Met de Living Ocean productielijn heeft Culemborg een wereldwijde primeur. Volgens initiatiefneemster Willemijn Peeters, kan dit unieke initiatief een belangrijk voorbeeld vormen en bij navolging een bijdrage leveren aan het hergebruik van plastic. “De komende drie maanden krijgen bedrijven in Culemborg alle ruimte om de mogelijkheden te ontdekken. Vervolgens gaan we kijken hoe we voort kunnen bouwen op de ervaringen en leerpunten.

Een meer permanente vorm van productie, herhaling elders en opschaling behoren zeker tot de plannen. Vooralsnog kreeg ik verzoeken van meerdere gemeenten in Nederland, maar ook vanuit Hawaii, Fiji, Peru, Curaçao en Australië. Met name in meer geïsoleerde gebieden heeft lokale plasticrecycling enorm veel potentie. Daarnaast ligt het in het verlengde van ambities van afvalvrije wijken en gemeenten om in toenemende mate gebruik te maken van nieuwe materialen.”

Opening Living Ocean Productielijn

Deze actie is het initiatief van Searious Business en komt tot stand in nauwe samenwerking met diverse partijen. Voor de technische uitvoering maakt dit initiatief dankbaar gebruik van experts en afstudeerders van de TU Delft en van meubelbedrijf Van de Sant. Afvalinzamelaar Avri en de bedrijven Jansen Tholen BV, Tomra systems en Ultimaker hielpen in het opzetten van de infrastructuur er omheen. 3D-printing is een belangrijke methode in het omzetten van het gerecyclede plastic in nieuwe objecten.

unspecified

Daarnaast stelde Van Drenth belangeloos de ruimte ter beschikking. Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, gemeente Culemborg, Bureau Waardenburg en diverse plasticverwerkende bedrijven faciliteerden de start.

Geïnteresseerde bedrijven worden van harte uitgenodigd om hierbij aan te sluiten. Zij kunnen zich wenden tot: connect@seariousbusiness.com

unspecified-1

Foto’s: Oscar Vinck

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …