Home 3D-Science ROKIT vertelt meer over de Edison Invivo 3D-bioprinter

ROKIT vertelt meer over de Edison Invivo 3D-bioprinter

5 min lezen
1

We schrijven regelmatig over bioprinten en dat is ook terecht want er zijn zo veel toepassingen dat het je af en toe duizelt van de mogelijkheden. Ook op hardwaregebied zijn er af en toe belangrijke ontwikkelingen te melden. Zo kondigde het Zuid-Koreaanse bedrijf ROKIT onlangs aan met een nieuwe bioprinter te komen. Ooh, baby, now you’re really talking sexy to me!

kenjeong
Nieuwe 3D-bioprinter?? Ooh, baby, now you’re really talking sexy to me!

De machine heet de Edison Invivo 3D-bioprinter. ROKIT heeft hier een fikse subsidie voor gekregen van de Zuid-Koreaanse overheid en dat scheelt, want nu kon er snel doorontwikkeld worden met een groot team van gerenommeerde Zuid-Koreaanse geneeskunde-onderzoeksorganisaties.

12967380_1682288885368236_4954317569446847630_o

De Edison Invivo 3D-printer is hun eerste resultaat. ‘In vivo’ is een medische term die zoveel wil zeggen als ‘in levende toestand’. Naar verwachting zal de Invivo aanzienlijk goedkoper zijn dan de bestaande 3D-bioprinters. Dit komt doordat deze Zuid-Koreaanse creatie is voorzien van een goedkopere mechanische opzet die de kosten verlaagt, terwijl deze toch gebruikers de mogelijkheid biedt om te 3D-printen met bio-inkt – en ook nog eens met een veel breder scala aan materialen dan haar concurrenten.

rokit2

Met zowel een extrusie- als een vloeistofafgifte-tool, kan het 3D-printen in PLGA, PCL, PLLA, collageen, alginaat, Silk fibroin, en nog veel meer. Het apparaat is voorts uitgerust met een XYZ resolutie van 1,5 micron, een 0,15-0,8 bioinktnaald en verwarmt bioinkten tot 80 graden Celsius. Het bedrijf verwacht dat dit brede terrein van materialen het landschap van 3D bioprinting zal veranderen, waardoor onderzoekers over veel meer mogelijkheden komen te beschikken.

Het idee is natuurlijk dat de Edison Invivo 3D-printer cellen kan laten groeien in 3D-structuren die uitgroeien tot te transplanteren weefsels. Het bedrijf heeft eind maart haar doelstellingen herhaald tijdens een showcase-ontmoeting met een groep deskundigen van de ‘De Koreaanse Vereniging van Biomaterialen’. Terwijl bestaande 3D-bioprinters alleen kunnen extruderen in vaste vorm of vloeibare vorm, is Invivo ’s werelds eerste hybride 3D-bioprinter, die tegelijkertijd zowel vaste steigers voor harde weefsels als vloeibare bioinkten voor zachte weefsels kan 3D-printen.

rokit1

Bovendien blijkt ROKIT te werken aan een nieuwe farmaceutische versie. Genaamd ‘3Dison Pharma’, wordt dit apparaat naar verwachting uitgebracht in juli van dit jaar, en is deze speciaal aangepast voor de ontwikkeling van farmaceutische geneesmiddelen. “De reden waarom er vraag is naar medicijnen-op-maat, is dat de bestaande geneesmiddelen in massa geproduceerd worden voor de algemene bevolking, niet voor de unieke individuele patiënt. Met deze machine zal op maat 3D-geprinte geneeskunde het voor onderzoekers en patiënten mogelijk maken om een nauwkeurige controle van hun dosering te krijgen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Één reactie

  1. Ahmed Abo Seada

    22 april 2016 op 15:07

    Leuk artikel,

    kleine update: De Invivo wordt vanaf mei 2016 door ons beschikbaar gesteld voor verkoop en distributie. De eerste machines worden medio juni 2016 al in Europa verwacht, en ook in onze showroom.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …