Home 3D-Culture & Design Reebok 3D-print met vloeibaar materiaal zolen voor nieuwe lijn sneakers

Reebok 3D-print met vloeibaar materiaal zolen voor nieuwe lijn sneakers

4 min lezen
0

Na Under Armor, Nike en Adidas is nu ook Reebok 3D-printing aan het inzetten voor het produceren van schoenen. Maar Reebok pakt het anders aan dan een Nike of Adidas.

Met behulp van een vloeibaar 3D-printbaar materiaal heeft de schoenenfabrikant een methode ontwikkeld om op een nieuwe manier de zool te printen. Reebok gebruikt deze 3D-printmethode voor een nieuwe lijn sneakers, genaamd ‘Reebok Liquid Speed’. Met deze manier van produceren hoopt Reebok een groot deel van de fabricage weer terug naar het westen te brengen.

reebok-liquid-speed  reebok-liquid-speed-grey-4

Deze nieuwe productiemethode wordt namelijk ondergebracht in een nieuwe Liquid Factory die in Lincoln (V.S.) in 2017 zal worden geopend. Hier zal het innovatieve team van Reebok deze nieuwe productiemethode toepassen, maar ook experimenteren met andere processen voor maatwerk schoenen. Op deze manier gaat het produceren van onderdelen veel sneller dan op de huidige manier.

De afgelopen dertig jaar is er namelijk vrij weinig veranderd aan de productiemethode van schoenen. De productie van sneakers wordt vrijwel altijd uitbesteed aan Aziatische landen. Maar met deze nieuwe fabriek hoopt Reebok het tij te doen keren.

billshoe

Reebok wil namelijk eigenlijk helemaal af van mallen voor het produceren van schoenen. Mallen zijn duur, worden gemaakt in China en moet dus worden verscheept, verspillen materiaal en houden zodoende de innovatie in de schoenenbranche tegen. Om de kosten te drukken startte Reebok een nieuw 3D-printproces met een vloeistof geproduceerd door BASF op basis van urethaan.

Van deze Liquid Speed serie zullen maar driehonderd stuks worden geproduceerd en kosten $189,50 per paar. In het model zijn de zool en de veters met elkaar verbonden. Dit moet voor extra vering en kracht zorgen waardoor hardlopers meer energie uit de schoen halen.

Via deze methode bouwt de printer op basis van een digitaal model met het vloeibare materiaal een compleet nieuwe zool zonder het gebruik van mallen.

Waar het Reebok vooral om te doen is, is de snelheid. Met deze 3D-printmethode produceren ze een model op maat ‘in real-time’.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…